Antić: Resavica najveći problem pored RTB Bora


Najveći problem u sektoru energetike je Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica koje ima devet rudnika u najnerazvijenijim krajevima, rekao je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

On je na Kopaonik biznis forumu istakao da je JP PEU Resavica skoro pođednako težak problem kao i RTB Bor, jer će se prilikom restrukturiranja tog preduzeća u vidu imati ne samo ekonomska već i socijalna komponenta. 

"Očekujemo dolazak eksperata Svetske banke tokom ovog meseca da bi napravili pojekat šta raditi sa tim preduzećem čiji se rudnici nalaze u krajevima gde nema industrije pa će se prilikom izrade tog dokumenta sigurno imati u vidu i socijalna komponenta", rekao je Antić i dodao da kritičari, među kojima je Fiskalni savet treba to da imaju u vidu.

Restrukturiranje javnih reduzeća, prema njegovim rečima, "možda nije idealno, možda se nekada kasni, ali je to prvi put za poslednjih četiri-pet godina da je neko krenuo da rešava probleme u tim preduzećima".

On je istakao da razume i kritike Fiskalnog saveta i premijera Aleksandra Vučića da kasni restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa i Resavice, ali da su ti problemi sada stavljeni u fokus.

"U restrukturiranju EPS-a postignuti su dobri rezultati, od 14 preduzeća napravljeno je jedno sa jedinstvenim menadžmentom, prošle godine je smanjen broj zaposlenih za 1.519, a investicije nisu iznad nivoa amortizacije samo zato što smo hteli da napravimo pregled svih ulaganja i napravimo prioritete", rekao je Antić i dodao da je svestan da nije sve savršeno ali i da se ne može sve "ispeglati" za godinu dana.

On je istakao da je preduzeće Srbijagas u poslednje dve godine samo otplaćivalo kredite i da se za njegove dugove više ne koristi budžet države.

"Preduzeće Srbijagas je bio tamni vilajet, rupa bez dna, utegli smo ga, u 2015. i 2016. godini platilo je 450 miliona dolara za isporučeni gas i ostvarilo dobit", rekao je Antić.

On je istakao da su radi obezbeđenja stabilnog snabdevanja strujom i gasom posle 25 godina izgrađeni veći energetski objekti, prvi od posle 1991. godine.

"Izgrađen je treći blok na hidroelektrani Kostolac sa 350 megavata i intenzivirana je gradnja objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Iz obnovljivih izvora se sada proizvodi 80 megavata struje a u izgradnji su kapaciteti za još 500 megavata", rekao je Antić.

Dodao je da će stabilnom snabdevanju strujom doprineti i izgradnja Transbalkanskog koridora koji će Srbiju povezati sa Evropom i da je obezbeđeno finansiranje za priključak na gasni koridor u Bugarskoj za koji je Srbija dobila pomoć od 50 miliona evra od EU, što je 85 odsto vrednosti investicije.

"Taj priključak će obezbediti dotok gasa iz Kaspijskog basena i gas bi trebalo da potekne 2020. godine", rekao je Antić i istakao da prvi put energetika nije dobila kritike šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsa Rufa, prilikom prošlonedeljne posete Srbiji.

autor: SAizvor: Beta