ArtLink nagrada Davidu Horvatu violinisti iz Ćuprije


David Horvat, sedamnaestogodišnji violinista, dobitnik je nagrade ArtLink - Société Générale Najperspektivniji mladi muzički umetnik za 2014. godinu.

Kako se navodi u saopštenju ArtLinka, svečana dodela nagrade biće sutra u Skupštini grada, čime ArtLink zatvara ovogodišnju sezonu Ciklusa za mlade talente.

David Horvat počeo je svoje muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji, da bi kao prvo dete iz Srbije, dobio stipendiju na Internacionalnoj školi Jehudi Menjuhin za muzičke talente. Pored mnogobrojnih nagrada na republičkim takmilčenjima, dobitnik je Prve nagradena Kocijan takmičenju u Češkoj.

Pored novčane nagrade, mladi umetnik dobija i seriju koncerata od kojih je prvi Kolarčevoj zadužbini 4. januara, snimanje kompakt diska u izdanju ArtLink-a, medijsku promociju, učešće na značajnim evropskim muzičkim festivalima. ArtLink 10. godinu za redom dodeljuje nagradu najperspektivnijim mladim umetnicima koji su se po mišljenju stručnog žirija zaslužili da ponesu tu titulu i da dobiju podršku za svoj dalji rad.

ArtLink nagradu do sada su dobili čelisti Irena Josifoska i Nemanja Stanković, gitarista Vojin Kocić, violinisti Stanko Madić, Una Stanić, Natalija Isaković, pijanistkinje Sanja Bizjak, Mirjana Rajić i Sara Vujadinović.

Kako se dodaje u saopštenju, ArtLink - Société Générale Ciklus za mlade talente predstavlja program kojim se mladim talentima do 15 godina pruža prilika da putem audicija zasluže aktivno učešće u kreativnim muzičkim radionicama koje vode naši renomirani muzički umetnici.

Posebnost ovom projektu daje mogućnost da mladi talenti kreiraju nove ansamble kao i da sviraju u ansamblima sa svojim mentorima. Novi kamerni ansambl, koji je nastao iz ovog programa, biće predstavljen na Novogodišnjem koncertu.

Na koncertu će nastupiti četvoro mladih solista - čelisti Vuk Ovaskainen i Petar Pejčić, harfistkinja Nadja Dornik i mladi pijanista Vladimir Aćimović uz ArtLink gudački ansambl pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića