Beljanica: Odstrel vuka 32.000 din.


U Lovištu Šumskog gazdinstva "Južni kučaj" iz Despotovca, jednom od najvećih lovišta u Srbiji posle 20.januara počinje lov na vuka.

"Od oko 50 vukova, za odstrel je planirano pet, a cena je 32.500 dinara, oko 20.000 dinara manje, nego prošle sezone", rekao je Lukić. Lov na vuka je veoma atraktivan za sve lovce, pre svega za strance koji dolaze iz zemalja gde je lov na vuka zabranjen, rekao je Lukić.  On je dodao da lovci najavljuju dolazak. On je napomenuo da je zbog velike hladnoće i vejavice, trenutno zatišje u lovištu, a hranilišta za divljač su puna hrane.  Do sada nismo imali lovaca, jer je bilo lepo vreme, vukovi su imali dosta hrane u lovištu i nisu ni silazili na mrciništa, ali ne prave ni štetu na divljači, napomenuo je Lukić.  Ima dosta vukova na terenu, tvrde šumari. Nekad se praktikovalo trovanje vukova, međutim, sada je to zakonom zabranjeno, jer se trovanjem ugrožavaju druge životinje kao što su jastrebovi, gavranovi, divlje svinje...

Ostao je samo lov, ali nema ni lovaca kao nekada, kažu šumari.

Vuk je zaštićena životinja u mnogim zemljama u Evropi, i kod nas u Vojvodini. Na Beljanici se, međutim, tretira kao štetočina i može se loviti tokom cele godine.  Vuk je veoma oprezna životinja, sa velikim radijusom kretanja i teško ga je odstreliti, a u Lovištu "Šumskog gazdinstva" u Despotovcu lovi se isključivo sa čeke, napomenuo je Lukić.

Bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito, bio je jedan od najvećih lovaca u Evropi, ali "nije imao trofej vuka, a imao je trofeje životinja iz Afrike, Azije, što govori koliko je vuk oprezna životinja", napomenuo je direktor Šumskog gazdinstva Ranko Šikanja.

Lovište "Južni kučaj 4", kojim gospodari Šumsko gazdinstvo iz Despotovca, površine je 26.360 hektara, na nadmorskoj visini je od 700 do 1.000 metara i jedno je od najvećih u Srbiji. U lovištu imamo pet mrcilišta gde iznosimo hranu, od koje se vukovi bukvalno hrane, prave manju štetu u lovištu i lakše se love na tim mestima, podsetio je Lukić.  U Lovištu su i visoke čeke, za smeštaj šest i deset lovaca, od kojih neke imaju i krevete i prozore za lov u zimskim uslovima.
Kroz komercijalni lov, dovode se gosti - lovci iz Evrope za koje je lov na vuka veoma atraktivan.  Vuk se lovi zimi, kada je krzno kvalitetno i kada je dobar trofej, uglavnom na mrcilištima. Lov traje cele zime.

U Šumskom gazdinstvu očekuju dosta lovaca. "Imamo domaću klijantelu, ali i stranu, pre svega iz Austrije, Francuske, Finske, Norveške, Mađarske", ističu šumari.  U Lovištu "Južni kučaj 4" nalaze se i trajno zaštićene vrste divljači: ris, medved, sivi i orao krstaš, divlji golub.

Za smeštaj stranih i domćih lovaca postoje četiri lovačke kuće "Resava", "Valkaluci","Pešterac i "Javorak".