Bez šefa u "Resavici" 640 rudara na ulici


RUDARSKI kompleks "Resavica" dobiće ovih dana novog vršioca dužnosti direktora, samo nedelju nakon što je sadašnji v. d. rudnika Stevan Dželatović uhapšen zbog primanja mita u firmi, saznaju "Novosti". Iz Ministarstva privrede kažu da će postaviti novog prvog čoveka, koji će biti u rukovodećoj fotelji "Resavice" dok ne bude gotov konkurs za menadžera. Ovaj javni poziv je upravo u ponedeljak zatvoren za prijave.

Dželatović je prošle sedmice priveden u policiju pod sumnjom da je primio mito od 30.000 evra od sina jednog od poverilaca "Resavice" da bi mu uplatio novac. On je na poziciji v. d. bio od februara 2015. godine, kada je uhapšen, za isto krivično delo, njegov prethodnik.

- Dosadašnji vršilac dužnosti rudnika Stevan Dželatović je razrešen i imenovaće se novi - navode iz Ministarstva privrede. - Po osnivačkom aktu, on je mogao da prenese nekome punomoć kako bi obavljao neophodne poslove, ali ćemo ipak izabrati novog rukovodioca. U međuvremenu, u toku je konkurs za direktora javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" i on ide svojim tokom.

Resorno ministarstvo zapravo ima vremena samo do kraja meseca da izabere menadžera koji bi rukovodio "Resavicom" u prelaznom periodu, jer je u rudniku ostalo mnogo nedovršenog posla.

- Nama je najbitnije da sve teče uobičajeno i da možemo normalno da radimo - kaže Nebojša Milenković, predsednik sindikata rudnika "Resavice". - Najveći problem koji trenutno imamo jeste što treba da se odobri produženje rada za čak 640 rudara koji imaju ugovor do kraja meseca. Oni su angažovani na određeno vreme. Ukoliko ne bude nikoga ko bi mogao da im potpiše rešenje, mogli bi da ostanu bez posla, a samim tim bi se proizvodnja uglja neuporedivo teže odvijala.

Novog direktora rudnika čeka mnogo veći zadatak, a to je predlog socijalnog programa za rudare, koji će im biti dostavljen neposredno pre nego što počne zatvaranje dva od četiri rudnika. Ovaj posao treba da bude započet sredinom ove godine.

LOŠA SLIKA

RUKOVODSTVO i zaposleni "Resavice" nastavljaju da izvršavaju sve svoje radne zadatke, kako bi se proizvodnja uglja i dalje nesmetano odvijala, navodi se u saopštenju "Resavice".

- Ko god da je nezakonito radio i ponašao se, za to treba i da odgovara - dodaje se u saopštenju. - Međutim, slučajevi poput nedavnog hapšenja generalnog direktora koji stvaraju izuzetno lošu sliku u javnosti o "Resavici", predstavljaju samo pojedinačne negativne primere koji nisu i ne smeju biti pravilo u ovom rudarskom kompleksu.

Izvor:Novosti