Bivši učenici dobri profesori


TREĆINU zaposlenih u svilajnačkoj školi čine njeni bivši đaci danas.

Profesorka agronomije Milijada Stokić u školskoj zbornici Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika u Svilajncu svakodnevno se sreće sa četvoro kolega profesora, a u plastenicima, na ekonomiji ove škole na praktičnoj nastavi sa još tri tehničara, a svi su ne tako davno bili njeni đaci.

U istom položaju se nalaze i njene kolege Vesna Tokić, diplomirani veterinar, koja radi sa dvojicom mladih kolega, kojima je pre pet i nešto više godina držala i teorijsku i praktičnu nastavu u srednjoškolskom kabinetu veterinarstva. Tu je i Rade Đurić, koji školski dnevnik deli sa svojim dojučerašnjim đacima, u redovnoj nastavi i na imanju škole - u voćnjaku, vinogradu i među žitaricama zasejanim na školskom imanju, pored reke Resave.

Troje profesora slažu se u oceni da ih više od ostalih poštuju kolege - bivši đaci, a Milijada dodaje kako pridošli školarci- kolege nikako da promene četiri godine građen odnos na relaciji profesor-đak:

- Drago mi je kada mlade kolege povremeno zatraže da ih podsetim na neke od tehnika rezidbe voća i vinove loze - dodaje profesor voćarstva Rade Đurić, a profesorka Vesna Tokić kaže kako su mladi veterinari Ivan I. Popović i Miloš Đurđević veoma ambiciozni u životnom pozivu za koji su se opredelili:

- Kažu da su u našoj školskoj, savremeno opremljenoj veterinarskoj ambulanti dosta naučili pre studija, što im je bila velika prednost u odnosu na mnoge druge koji su se opredelili za studije veterine, a da u prethodnom školovanju nisu prošli preko potrebnu praksu.

Direktor škole Zoran Radosavljević, diplomirani veterinar, zadovoljan je radom mladih stručnjaka koji su u ovoj vaspitno-

-obrazovnoj ustanovi prvi put dobili zaposlenje:

- Oko trećine ukupnog broja radnika, odnosno ukupno njih 47, zaposlenje je našlo u našoj školi, koju su ne tako davno završili. Verujem da je to naša prednost jer znamo da su većinom bili dobri đaci, da su se posebno isticali na praktičnom radu, a tako su nastavili i na radnom mestu u našoj školi - kaže Radosavljević.

Saznajemo, danas među profesorima ove škole su i četvoro njenih učenika - Goran Životić, Dejan Milosavljević, Vesna Tokić i Anđelka Čičić, sa priznanjem "učenik generacije".

Bivši učenici ove svilajnačke škole, pored profesora i tehničara, danas su i vaspitači u školskom domu učenika, a sa završenom srednjom školom rade i u plastenicima na ekonomiji škole, u kuhinjskom bloku i kao tehničko osoblje.

KAO PORODICA

ŠKOLA sa domom učenika u Svilajncu može se poistovetiti sa porodičnom školom, jer ju je neretko pohađalo nekoliko generacija iz jedne porodice.

U godini jubileja pohađaju je deca petoro aktuelnih profesora -dve Milice, ćerke Radeta Đurića i Vesne Tokić, Maja, ćerka Gorana Životića, Lazar i Ivan, sinovi Danijele Kostić, odnosno Slađane Adamović. I svi su među najboljim đacima.

TRI KOLENA

MIHAILO Boža Momirović bio je prvi traktorista na ekonomiji svilajnačke škole, po njenom osnivanju 1957. godine, zamenio ga je sin Miodrag Mića, a kada je on otišao u penziju, kao traktorista i vozač, danas u školi radi njegov sin Dragan, inače poljoprivredni tehničar.

Izvor:Novosti