Ćuprija: Odložena gradnja fabrike vredne 11 miliona evra


Nemačka kompanija za proizvodnju auto delova Trak lajt Jurop je zbog promene vlasničke structure odložila izgradnju fabrike u Ćupriji za narednu godinu.
 
"Izgradnja fabrike, koja treba da zaposli 500 radnika, jedna od najvećih investicija u Ćupriji poslednjih godina i pokretač razvoja opštine, umesto ove godine gradiće se iduće", izjavio je predsednik opštine Ninoslav Erić.
 
Investicija je vredna 11 miliona evra. 
 
Fabrika će se graditi u Industrijskoj zoni, koja je veličine 15 hektara, čija je izgradnja stajala oko 95 miliona dinara, a 60 odsto su sredstva države, objasnio je Erić. 
 
Vlada Srbije je odobrila ugovor o "individualnoj državnoj pomoći" investitoru "Trak lajtu Jurop" za zapošljavanje radnika u fabrici u Ćupriji. 
 
Erić je potsetio da je "Trajk lajt Jurop" jedna od vodećih svetskih kompanija u poroizvodnji opreme za osvteljenje za automobilsku industriju. 
 
Najavažniji kupci njihovih proizvoda su Folksvagen, Dajmler, Škoda, BMV. 
 
Kompanija je član Nemačke privredne komore kao i Nemačko srpskog privrednog udruženja. 
 
"Trak lajt Jurop" je počela školovanje kadrova koji će raditi u Fabrici u Ćupriji na Visokoj školi strukovnih studija - bečelor u Nemačkoj u trajanju tri do tri i po godine, a organizovala je i radionicu za pripravnike iz Ćuprije i intenzivno učenje nemačkog jezika na Gete institutu u Beogradu. 
 
Memorandum o razumevanju o izgradnju fabrike "Trak lajt Jurop", potpisan je u Ćupriji, početkom marta 2013. godine a potpisali su ga tadašnji prvi potpredsednik Vlade, sada premijer Aleksandar Vučić, direktor "Trak lajta" u Srbiji Sven Milhauzen i Erić. 
 
Kompanija "Trak lajt" ima osam fabrika u svetu, zapošljava 3.500 radnika, i ima godišnji promet od oko pola milijarde evra.