Ćuprija: Preduzeće Mladost ide na doboš


Imovina grafičkog preduzeća “Mladost” iz Ćuprije koje je u stečaju data je na prodaju, a javno nadmetanje zakazano je za 15. april.

Oglas je, na osnovu rešenja o bankrotstvu Privrednog suda u Kragujevcu, raspisao stečajni upravnik Rajko Fuštar. Cena za otkup dokumentacije je oko 57 hiljada dinara a rok je 9. april, stoji u oglasu o prodaji.

Na prodaju je “nepokretna i pokretna imovina”, a uz zgrade, prodaju se štamparija i reprofotografija, pogon samolepljivih etiketa, knjigoveznica i kartonaža, magacinska hala, upravna zgrada, oprema i inventar mašinske radionice, autoservis i garaža, protivpožarna zaštita, zalihe gotovih proizvoda i vozilo “jugo florida”.

Proizvodni i magacinski prostor “Mladosti” se nalazi na površini od 70.000 m2.

“Mladost” koja je osnovana 1952. godina bila je prodata 27. januara 2005. godina preduzeću za uvoz i izvoz “Živković” iz Jagodine, koji je umesto novih mašina za proizvodnju školskog pribora, koverti, mapa, kancelarijskog pribora, transportnih kutija, samolepljivih etiketa, kako je bilo dogovoreno, uneo mašinu za pravljenje “pampura” – zapušača za boce - izjavio je bivši zamenik generalnog direktora “Mladosti” Milovan Simić.

“Živković” posle “Mladost” prodaje firmama “Beta trade” i “Mladost” iz Beograda, sa kojimaAgencija za privatizaciju raskida ugovor 2009. godine.

- Oni nisu servisirali tekuće obaveze firme, nisu izmirivali obaveze prema zaposlenima, bila je i dugotrajna blokada poslovnog računa – kaže Simić.

Imovina je inače dugo bila predmet spora i mnogih protesta radnika. U martu 2011. policija je uhapsila direktora preduzeća “Mladost” Gorana Kostića (1963), osumnjičenog da je sa pokretačem dnevnog lista “Kurir” Radisavom Rodićem i vlasnikom “Mladosti” Dragoslavom Jovanovićem učestvovao u zloupotrebama ukupne vrednosti 100 miliona dinara.

U trenutku privatizacije u “Mladosti” je radilo 180 radnika, kojima novi vlasnik nije isplatio 14 plata niti im je uplatio doprinose. “Mladost” ne radi oko pet godina.

U vreme SFRJ “Mladost” iz Ćuprije je uz “Aero” Celje i “Lipa Mill” bila najpoznatija firma u ovoj delatnosti.

Izvor:Tanjug