Dani komedije: I smej i suze dolaze iz srca


Tradicionalni 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvrenja Srbije "Dani komedije" biće održani pod sloganim "I smej i suze dolaze iz srca" Jovana Popovića Sterije, izjavio je umetnički direktor festivala Dobrica Milićević.

Festival se po tradiciji održava svake godine od 20 do 27. marta u Jagodini, a ove godine na festivalu će biti i "smeja i suza", dodao je on.Za nastup na festivalu prijavilo se 36 prestava i "po broju predstava biće rekorder", ocenio je Milićević juče na konferenciji za novinare.

- Dva tumačenja imamo za veliki interes, 150. godišnjicu rođenja Branislava Nuišića, koga svako pozorište voli da igra, i veliki ugled "Dana komedije" u pozorišnim kućama Srbije. Prava je jurnjava, opsada, silne intervencije raznih ljudi, da dovedu predstavu na festival - rekao je Milićević.

Selektor festivala Ivana Vujić je do sada videla 21 predstavu, do 15. januara, mora pogledati sve, objasnio je Milićević.

- Selektorka radi posao predano i savesno, "da je to fascinantno", svaku prijavljenu predstavu odgleda krajnje profesionalno i sastavlja repertoar koji će biti zvaničan - dodao je on.
Siguran sam biće u teškom iskušenju za koje predstave će se opredeliti, dodao je Milićević i napomenuo da će konačni repertoar biti između 12. i 15. januara, jer se čeka premijera najnovijeg dela čiji je autor i režiser Dušan Kovačević, zakazanog za 28. decembra u Zvezdara teatru.
 

- Prvi put nam se prijavila jedna predstava iz inostranstva, to je novoformirano Srpsko pozorište iz Temišvara. Ne samo selektorka i ja, nego i mnogi drugi ljudi traže da tu predstavu dovedemo jer je tim ljudima mnogo stalo da dođu u zavičaj i to im trebamo omogućinti - rekao je Milićević.


Selektorka je išla u Temišvar, predstavu pogledala, a autor teksta je naš dramski pisac Miloš Nikolić.

- To je simpatičan komad koji traje nepun sat vremena. Gledaćemo da ta predstava zatvori festiva, da bude odigrana u čast nagrađenih van konkurencije za nagrade - dodao je Milićević.

U okviru festivala promovisaćemo knjigu doktorke Aleksandre Kuzmić "Slika sveta u dramama" i obezbedili smo da na promociju dođu Dušan Kovačević, dr Nebojša Romčević i Radomir Putnik.

U okiviru pratećeg program nastupiće i pobednička predstava sa Amaterskog festivala komedija iz Bečeja, a reč je o predstavi Pozorišta iz Trstenika.

- Otvorićemo izložbu posvećenu glumcu Miji Aleksiću, a jedan od najznačajnih nagrada festival nosi njegovo ime. Autor izložbe je iz njegovog (Aleksićevog) rodnog mesta Crnić. Reč je preseku života Aleksića i kao čoveka i kao umetnika i ta izložba će krastiti naš hol za celo trajanje festivala - napomenuo je Milićević.


Na pitanje dali su obezbeđena sredstva za festival, Milićević je rekao: "Živimo od obećanja".


- Evo kraj je godine, a Ministarstvo kulture još nije raspisalo konkurs za finasiranje projekata u kulturi, a trebalo je najkasnije u oktobru. Ministarsvo s nisakim ne kontaktira, na to se žale i kulturne institucije u Beogradu. Ministar beži, očito nema para - rekao je Milićević.

- Naravno, izguraćemo festival, kresaćemo gde možemo, a honorari koje dajemo, je najmanji izdatak. Nama su najveći izdaci dolasci pozorišta - zaključio je Milićević.

Izvor:Tanjug