Despotovac: Metak u leđa kmeta Ljubisava, ni grob mu se ne zn


-Najteže nam je to što nismo uspeli da nađemo grob našeg dede Ljubisava, koji je likvidiran na prevaru i po kratkom postupku. Kada mu je jedan prijatelj iz sela, odmah posle rata, dojavio da se skloni jer će ga ubiti, ratni kmet Plažana i čuveni licitar sedam godina se vešto skrivao kod kumova i prijatelja po okolini. Onda su mu „prijatelji“ iz nove vlasti poslali poruku da više neće biti likvidacija bez sudske presude, pa je poverovao i predao se... Dželati su Radosavljevića pozvali da prošetaju, a kada su se našli u jednom šljivaru na periferiji sela, rekli su mu da je slobodan. Čim se okrenuo, pucali su mu u leđa... Niko iz sela nije smeo da izađe i vidi gde su ga na brzinu sahranili - prepričava poslednje dane svog dede Miloš Petković, koji je nasledio njegov zanat i nedavno, posle 47 godina rada, radnju u Despotovcu prepustio sinu Goranu.

Po zahtevu naslednika, Viši sud u Jagodini nedavno je rehabilitovao ovog uglednog čoveka iz Gornje Resave, a ništavim su proglašene i sve potonje pravne posledice...

- Posle likvidacije, deda je vođen kao nestalo lice, a šest godina pre, Sreski sud u Despotovcu doneo je rešenje o konfiskaciji kompletne imovine, pa su porodici oduzeta tri objekta i dva hektara imanja, te fijaker i sve mašine. Samo je ženi, ne i ćerkama (?!), bilo dozvoljeno da doživotno koristi jednu prostoriju, ali je Radojka sa decom pobegla kod svojih u Despotovac i u njihove kuće više nikada niko nije kročio. Vremenom su se urušile same od sebe - zaključuje Petković, navodeći da su podneli zahtev za vraćanje oduzete imovine, ali restitucija ne teče onako kako nadležni najavljuju.