Dijamantska ljubav Danke i Druškana!


Supružnici Radisav Avramović i Danica Vujičić iz Despotovca rekorderi u dužini bračnog staža. Devedesetogodišnjaci žive u skladnom braku 72 godine, i sve rade zajedno.

PO običajima koji su vladali u Resavi i Braničevu, maloletnu Danicu Vujičić, iz donjoresavskog sela Kupinovac, otac je pratio na septembarskom vašaru u Vezičevo, u Braničevu, na viđenje sa jednim momkom iz susednog Laola. Međutim, ona je izabrala drugog, stasitog Radisava Avramovića iz resavskog sela Zlatovo. Ubrzo su se njih dvoje večali.

Bilo je to trećeg dana oktobra ratne 1943. godine, a danas, posle 72 godine srećnog braka, sećaju se svog prvog susreta koji je odredio njihovu sudbinu:

- Na vašarskoj igranci Danica je povela kolo, a prvi do nje igrao sam ja. Bilo je dovoljno da razmenimo nekoliko pogleda i osmeha i da shvatimo da smo stvoreni jedno za drugo - kaže danas 91-godišnji Radisav - Druškan, a njegova supruga Danica, koju od prvog susreta on zove Danka, koja je upravo proslavila 90 godina života, dodaje:

- Ja sam tada ocu kazala da se meni više sviđa momak koji je u kolu bio do mene od onog kojeg su mi bili namenili provodadžije. On se složio sa mnom. Sutradan su kod nas u Kupinovac došli roditelji mog izabranika, a posle dvadeset dana, iako smo bili oboje maloletni, venčali smo se u crkvi Mira Vezilja, u Vezičevu.

Nakon toga su njihovi imućni roditelji “terali” svadbu tri dana, da bi potom mladoženja-jedinac otišao na front. Vratio se kući prvi put tek po oslobođenju zemlje.