Dogovoren kolektivni ugovor: Rudari odustali od štrajka


Sindikati devet rudnika sa jamskom eksploatacijom uglja u Srbiji i ministarstva rudarstva i finansija danas su uspešno završili pregovore o novom kolektivnom ugovoru i na taj način su stvoreni uslovi da rudari odsutanu od najavljenog štrajka za 16 mart, potvrdio je večeras predsednik sindkata JP PEU Resavica Goran Nikolić. Potpisivanje tog dokumeta očekuje se tokom sledeće nedelje.

-Zahvaljujući konstruktivnošću, pre svih ministra Aleksandra Antića, koji je podržao stavove oba sindikata, da zarade rudara ne smeju pasti ni za jedan dinar uz konstataciju da je rudarima topli obrok veoma nizak, kao i predstavnicima Ministarstva finansija, dogovoreni su svi sporni članovi kolektivnog ugovora, saopštio je Nikolić.

U narednim danima ministar Antić obezbediće saglasnost svih ministarstava, kako bi isti taj dokument bio usvojen na sednici Vlade Srbije tokom sledeće nedelje.

-Reprezentativni sindikati su veoma zadovoljni sa postignutim dogovorom a glavni odbori doneće konačnu odluku o prihvatanju novog kolektivnog ugovora i zaustavljanju štrajkačkih aktivnosti, zaključio je Nikolić.

Stari kolektivni ugovor prestao da je sa važenjem 29 januara, te su zarade rudara za februar treale da budu umanjene za trećeni, dok su vladni pregovarači zagovarali dodatno umanjenje za 10 odsto.