Drama kod Ćuprije: Spasao se iz automobila u plamenu, pa upao u provaliju gde je proveo šest dana!


Sneško Milosavljević (57) nepokretni invalid iz Lipovice kod Despotovca, proveo je u provaliji dubokoj 20 metara u okolini sela Senje, šest dana i šest noci. Sigurne smrti spasle su ga službe Hitne pomoći, rudari i policajci.

Kako prenosi list Blic, ova nezgoda se odrigrala pre nedelju dana kada je Sneško krenuo u selo Senje u posetu svom prijatelju. Automobil koji je inače bio prilagođen za invalide iznenada se zapalio ali na svu srecu on je uspeo da se spasi.

Međutim bio je dezorjentisan i umesto da putem nastavi ka selu, on je krenuo na rukama ka provaliji. Upao je u provaliju i zadobio povrede nogu i glave. Tako nepokretan ležao punih šest dana i noći bez vode dok nije pronađen.

"Pronašli su ga rudari iz Senjskog rudnika, ali nisu smeli da mu priđu, pa su pozvali policiju sa kojom smo se uputili do tog mesta. Provalija je udaljena od asfaltiranog puta još 5 kilometara i nalazi se u planini iznad samog sela Senje. Policija nije imala adekvatnu opremu, pa su kontaktirali Gorsku službu spašavanja, ali oni nisu mogli odmah da izađu na teren, a povređeni invalid je već bio u teškom stanju jer je provaliji proveo šest noći i dana", kaže dr Olivera Stanković.

I ako su bili prepušteni sami sebi, spasioci su uspeli da pomognu nesrećnom čoveku.

"Morali smo da pružimo pomoć nesrećnom čoveku, krenuli smo sa četvoricom policajaca i rudara da silazimo. Čovek je bio u veoma zapuštenom stanju, nije ima vidljivih povreda, ali je bio zapušten, dehidriran, malaksao, sa ranama po nogama koje su bile pune crva, po njemu su bile muve. U strašnom je stanju bio. Stavili smo ga na nosila, policajci su skinuli opasače, vezali smo ga, jer je nagib terena veliki, mogao je ispadne i sami smo bili ugroženi. Izvlačenje je trajalo oko dva sata i četrdesetak minuta. Čovek je spasen, živ je i zdrav", objašnjava sa olakšanjem dr Olivera Stanković.

Srđan Stojković, medicinski tehničar kaže da nikada nije imao tako težak slučaj izvlačenja i transporta povređenog lica.

"Prilikom izvlačenja i mi smo zadobili povrede, ali pacijentu je život spasen i on je sada dobro i van životne opasnosti. Imao je povrede obe noge i glave, jako dehidriran, konfuzan i dezorijentisan, prevezen je do Urgentne sluzbe Opšte bolnice u Ćupriji", priseća se on.

Izvor: Blic