Dušanovi "Zvuci sveta"


FRULA, dvojnice, duduk, duklar, gajdenica, klarinet, đembe, udu, def, bulbul tarang, tarpan, konge, kahon, kahita, kalimba, bansuri, zurla, indijska frula, kavala, balalajka, panova frula, moldavski kaval. Ovo su imena muzičkih instrumenata, uglavnom nepoznatih, i deo su kolekcije Dušana Stojanovića iz Despotovca, vokalnog soliste, multiinstrumentaliste i zaljubljenika u zvuke sa raznih svetskih meridijana.

 Sve ovo i još više Paraćinci su mogli da pogledaju na jedinstvenoj izložbi pod nazivom "Zvuci sveta" postavljenoj u galeriji Kulturnog centra. I ne samo da pogledaju, autori su organizovali i prezentaciju na kojoj su posetioci mogli da se okušaju na nekim od ovih instrumenata.

Objašnjavajući da je sve osmislio sa prijateljima Aleksandrom Stojićem i Acom Pejčićem, Stojanović kaže da je prvi od njih profesor klasične gitare i veliki poznavalac etno muzike Balkana, dok je Pejčić džez pijanista koji se godinama bavi izučavanjem indijske i afričke muzike.

- Ja sviram duvačke instrumente i udaraljke, a gde god nastupam sa bendom, ljudi nas pitaju iz kog kraja sveta su ti instrumenti, i žele više da saznaju. Tako se rodila ideja za lep projekat kojem smo dali ime "Zvuci sveta" - kaže Stojanović.

Osim srpskih, Dušan u svojoj kolekciji ima afričke, indijske, peruanske, turske, iranske i mnoge druge instrumente raznih kultura. Svi su mu podjednako važni, a među njima je velika kolekcija frula.

- Ovo što držim je futujara, slovački instrument napravljen od drveta. To je kreacija jednog slovačkog muzičara koji je letos nastupao sa nama na "Resava festu". On svira preko 150 instrumenata, a mnoge je i sam napravio. Futujara je jedan od njih. To je duvački instrument sličan fruli i na njoj baš lepo "leže" srpska muzika - ističe despotovački muzičar.

Deda mu je bio harmonikaš, otac i brat takođe, a baba pevačica. Zato je najpre naučio da svira harmoniku, potom saksofon, pa bubnjeve. Kasnije je i propevao, pa je prešao na udaraljke. U svojoj kolekciji ima ih mnogo i nabavlja ih i dalje, kad primeti nešto na čemu još nije svirao.

A da bi što bolje prezentovali izložbu "Zvuci sveta", Stojanović i njegovi saradnici napravili su pre tri meseca istoimeni bend. Sudeći prema interesovanju Paraćinaca, naročito mladih, njihov projekat je zaista pun pogodak.

TAJNA PERUANSKIH ROBOVA

KAHON je instrument na kome su svirali peruanski crni robovi. On nije uopšte ni ličio na instrument jer su španski osvajači robovima zabranjivali muziku, pa su oni izmišljali instrumente koji liče na delove nameštaja, stolicu recimo, da bi ih krili - objašnjava Dušan Stojanović istoriju jednog od instrumenata sa izložbe.

Izvor:Večernje novosti