Evropska unija gradi 14 kuća u Paraćinu


Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević obišli su 29. novembra radove na izgradnji kuća u Paraćinu, za porodice čiji su domovi uništeni u poplavama tokom maja 2014. Kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, za obnovu Paraćina Evropska unija izdvojila je oko 1.057.000 EUR namenjenih obnovi i izgradnji oštećenih kuća za ukupno 57 porodica, rekonstrukciji dve srednje škole i podršci 660 poljoprivrednika, saopšteno je iz Ambasade EU.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport obišao je ugrožene porodice Pavlović, Milenković i Ilić, čije su kuće potpuno uništene u poplavama. Zahvaljujući donaciji EU, ove porodice dobiće tokom decembra nove domove, koji će biti opremljeni osnovnim nameštajem i belom tehnikom. U Paraćinu će ukupno biti izgrađeno 14 novih kuća, 43 doma biće obnovljena, a završetak radova u odnosu na vremenske uslove očekuje se tokom decembra i januara.

- Privatne kuće u ovom delu Paraćina pretrpele su velika oštećenja tokom majskih poplava, a Evropska unija ulaže napore i sredstva da se porodice što pre vrate u svoje domove. Sada već vidimo konkretne rezultate i krovove na kućama, pa verujem da će se ove porodice useliti u svoje domove do kraja godine - rekao je Devenport.

- Posle nekoliko meseci čekanja, sada vidimo osmehe na licima ljudi koji su u poplavama izgubili svu imovinu. Implementacija 30 mil EUR Evropske unije, koja se upravo sprovodi, tek je petina njene ukupne pomoći, što je svrstava u najvećeg donatora - rekao je direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

- Zadovoljni smo napretkom pomoći koja stiže od Evropske unije, a obuhvata obnovu i izgradnju kuća, sanaciju oštećenja na javnim objektima i podršku poljoprivrednicima. Nadam se da ćemo u narednim mesecima dobiti i sredstva za projekte uređenja reka, kako se poplave više ne bi ponovile - rekao je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Mašinsko-elektrotehnička škola u Paraćinu obnovljena je sa 37.000 EUR koje je obezbedila EU, a popravljena su oštećenja na zidovima i podu u prizemlju, zamenjena je stolarija, nadoknađen oštećeni nameštaj i osposobljen sistem za grejanje.

- Najveći deo pomoći bio je namenjen obnovi kotlarnice i podstanice za grejanje, koja tokom zime obezbeđuje grejanje za Mašinsko-elektrotehničku i još tri susedne škole sa više od 2.000 đaka. Učenici i profesori će, tako, tokom zime raditi u toplim učionicama. U toku je i obnova susedne Tehnološke škole u vrednosti od 100.000 evra, u kojoj su učionice i kabineti u suterenu značajno bili oštećeni - rekao je Devenport.

- Ova donacija omogućila nam je da školska godina počne na vreme i da sve srednje škole u Paraćinu imaju normalno grejanje - rekla je direktorka Mašinsko-elektrotehničke škole Aleksandra Đorđević.

Ambasador Devenport posetio je i porodicu poljoprivrednika Milorada Nikolića, koji je kroz donaciju EU dobio 300 stabala višnje, kako bi obnovio proizvodnju uništenu u poplavama.

- Oko 660 poljoprivrednih porodica iz Paraćina dobilo je pomoć u semenu žita, đubrivu, sadnicama šljive i višnje, a u toku je raspodela zasada kupina i malina. Njima će tokom narednih meseci biti isporučeno seme i đubrivo za prolećnu setvu, stočnu hranu, poljoprivrednu opremu, staklenike i stoku, da bi obnovili svoja imanja - rekao je Devenport.