INSTRUMENTI SA SVIH KONTINENATA U ĆUPRIJI


Preko sto muzičkih instrumenata iz celog sveta izloženo je u Muzeju ,,Horreum Margi – Ravno“ u Ćupriji. Autor izložbe ,,Zvuci sveta” i vlasnik instrumenata je Dušan Stojadinović – Resavac, izložbu je podržalo Ministarstvo kulture, a realizuje je Ustanova culture Ćuprija.

-Frule iz celog sveta, instrumenti iz Afrike, Indije, Južne Amerike i Balkana mogu da se vide i čuju u Ćupriji. Bavim se muzikom i sasvim slučajno sam počeo da skupljam instrumente iz celog sveta, tako sam se zainteresovao za svetsku muziku. U inostranstvu nabavljam etno instrumente, a jedan od tih eksponata su mi poslali iz Ugande iz plemena u prašumi. Svi instrumenti su mi dragi, većinu sviram na koncertima, raritet je frula stara 250 godina, priča Stojadinović.

Direktor Ustanove kulture Nenad Jovanović najavio je da projekat čine I radionica za decu i mini – koncert na ovim instrumentima. Direktor ćuprijskog muzeja Novak Novaković istakao je da je  izložba na ovu temu prvi put realizovana u Srbiji i da zato i ima veliki značaj.