Jagma za prasetinom


Cena prasadi u Srbiji otišla je gotovo duplo. Sa 160 dinara, koliko je kilogram žive vage koštao zimus na čak 330 što je cena na pijacama u okolini Jagodine i Čačka.

Glavni razlog poskupljenja nisu samo predstojeći praznici i uobičajeno veća tražnja već ozbiljna nestašica, tvrde proizvođači. Iako potrošači u trgovinama to ne vide jer mesari „drže” cene neobično je i to da je prasetina u otkupu trenutno jeftinija od jagnjetine.

Zbog višegodišnjeg nekontrolisanog uvoza svinjskog mesa mnogi farmeri odustali su od ovog posla. Svinjarstvo je za male proizvođače postalo neisplativo pa ceh praznih obora sada plaćaju potrošači. Na beogradskoj Vidikovačkoj pijaci, recimo, prasetina je poskupela za oko 200 dinara i trenutno košta i do 550 po kilogramu. Za nedelju dana praseće pečenje je sa 1.000 otišao na 1.100 dinara.

– Trenutno je isplativije kupiti jagnje nego prase. To se retko događa, jagnje je uvek bila bar 30 odsto skuplje. Sada kilogram žive vage jaganjaca može da se nađe i za 280 do 300 dinara po kilogramu – kaže za naš list proizvođač iz okoline Jagodine koji očekuje da će se tržište smiriti u naredna dva meseca.

Prema objašnjenju stručnjaka, nestašica prasadi na tržištu dogodila se i zbog duge i hladne zime. Mnogi proizvođači oko Božića zbog niskih temperatura nisu osemenjavali svinje. Tako da je sada teško naći prase od 20 do 25 kilograma, a upravo su takva najtraženija. Čedomir Keco, agrarni analitičar, kaže da su ovakve situacije na tržištu uobičajene tokom letnjih meseci ali se retko dešavaju.

– U celini gledano imamo manje krmača u proizvodnji. Ministarstvo poljoprivrede sada većim podsticajima za priplodne životinje pokušava da to promeni, videćemo da li će biti efekata – kaže Keco. Prema njegovim saznanjima,

niža cena jagnjadi u otkupu posledica je velikog uvoza zamrznutog mesa iz Makedonije što je, ističe, još jedan dokaz da ne znamo da zaštitimo svoje proizvođače.

Signal da se nešto događa na tržištu mesa stiže i iz Evrope. Prema poslednjim izveštajima cena svinjskih polutki porasla je u 12 država Evropske unije. Poskupljenja su zabeležena u Belgiji, Španiji, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Mađarskoj... Prosečna cena krajem marta u EU dostigla je 156 evra za polutku od sto kilograma. U Srbiji je trenutno kilogram od 165 do 170 dinara. Da li je moguć prošlogodišnji julski scenario kada je svinjetina u nekoliko dana poskupela za 30 odsto?

– Prema onome što se dešava u EU, možemo da očekujemo rast cene tovljenika i na našem tržištu. Mislim da se neće ponoviti toliki skok cena kao prošle godine, za to nema opravdanja. Ali kod mesara je sve moguće – smatra naš sagovornik. Kaže da bi najgora situacija bila da mesari uvozno smrznuto meso iz evropskih skladišta (koja se prazne početkom leta) počnu da prodaju kao sveže. Da se to ne bi dogodilo, dodaje, državi je potrebno više veterinarskih inspektora i njihova veća angažovanost na terenu.