JAGODINA PUCA OD SMEHA: Počeli Dani komedije uz fanfare i vatromet


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, otvorio je sinoć u Jagodini tradicionalni 46. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dane komedije", koji će trajati do 27. marta.

"Dani komedije" u Jagodini su dogođaji od prvorazrednog kulturnog događaja. U ovom lepom gradu, već 46. put se održava praznik pozorišta, praznik komedije. Imamo razloga da se danas svi radujemo ovom kulturnom i pozorišnom prazniku", istakao je Vukosavljević.

Vreme za jednu komediju danas se promenilo, autori danas moraju imati veću moć zapažanja, talenta, da to što rade bude smešno. Globalno gledano, svet se menja, pristvujemo građenjima, rušenjima, starog, novoga, danas je poseban talenat, zapaziti kako to umetnik može da nadogradi, da od komedije napravi umetničko delo, ocenio je on.

"Srbija ima dovoljan broj mladih i talentovanih pisaca koji se bave ovim žanrom a ovaj festival je prilika da se iskažu i to naši umetnici rade. Ovde ćemo videti šest praizvedbi što je odlično polazište za razvoj i napredak srpske komedije", rekao je Vukosavljević. Naravno u okviru jedne kulturne politike, vrlo je važno da naša pozorišta postoje, da se razvijaju, da se igraju dela domaćih ali i starnih pisaca. Moramo imati otvorena vrate i porozore prema onom najboljem što dolazi iz sveta i naša pozorišta to čine, istakao je Vukosavljević.

Moramo stvoriti uslove da oni to čine i ubuduće, kvaliteno i bolje i više nego do sada. Zato imao razloga za veliki optimizam. Muza pozoršta Talija nam poručuje da je smeh lekovit, i pozivam vas da uživate u čarima Talije u čarima komedije. Proglašavam festival otvorenim, zaključio je Vukosavljević.

Sat vremena pre zvaničnog početka festivala u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija "Petar Kralj - uloge u pozorištu i na radiju" koju je priredio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Izložbu je otvorila kustos tog muzeja Aleksandara Milošević.Otvaranju je prisustovao gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i veliki broj prestavnika javnog, kulturnog, privrednog i političkog života Jagodine, Pomoravskog okruga, Beograda i ovog dela Srbije.

Posle svečanog otvaranja "Dana komedije" koje su najavile i fanfare i vatromet, glumci "Zvezdara teatar" iz Beograda, izveli su predstavu "Pasivno pušenje" Nebojše Romčevića, režija Egon Savin, prvu od sedam u konkurenciji za nagrade po izboru selektora festivala, teatrologa i pozorišnog kritičra dnevnog lista "Politika" dr Ane Tasić.

Predstave ocenjuje žiri u sastavu: dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijnog pozorja (predsednik), glumica Danica Maksimović i urednica likovnog programa Kulturnog centra Jagodina Marija Vulić.

U utorak uveče na programu je autorska prestava "Dok te ja hranim i oblačim", režija Olja Đorđević, dramaturg Danica Nikolić - Nikolić, u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad.

Sve predstave se igraju u Kulturnom centru sa početkom od 20 sati.