Jagodina: Venci na grobu Svetozara Markovića


Članovi boračkih organizacija Pomoravskog okruga položili su danas vence na Spomenik borcima NOR-a u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice 1941" i na spomenik i grob Svetozara Markovića.

Na temu "Značaj ideja Svetozara Markovića i republikansko uređenje u Srbiji od 1943. godine do danas", u zgradi Pomoravskog okruga, borcima je govorio istoričar Dejan Tanić.

"Dvadest i deveti novembar više nije državni praznik, ali jeste veoma značajan datum koga ne treba posmatrati nikako kao ideološki, već kao jedan istorijski trenutak kada je republikanska ideja odnela prevlast na ovim prostorima", rekao je Tanić.

Prema njegovim rečima, Svetozar Marković je u naučnom pogledu jedan od začetnika ideje republikanizma koja je na kraju i zaživela 29. novembra 1943. godine.

"Naš sugrađanin Marković je veoma značajna ličnost i nije ostavio trag samo u političkom, već i u kulturnom životu kao začetnik kulturnog realizma u teoriji, a srpski realistički pravac u srpskoj književnosti i nauci je tada bio najznačajniji u Evropi, iako je Srbija tada bila nerazvijena i sa malo pismenih ljuidi", rekao je Tanić.

"Danas smo tu da se na to posetimo i obeležimo ovaj dan, a borci su onaj segment društva koji se veoma trudi da se to ne zaboravi", dodao je on.

Skup su pozdravili sekretar Okružnog odbora SUBNOR-a Boris Jelić iz Rekovca i Trbuščić, ispred domaćina Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine.

Spomenik na grobu Svetozara Markovića, koji dominira panoramom Jagodine, sa crvenim buktinjama, podignut je 22. septembra 1946. godine, na 100-godišnjicu rođenja "lučonoše socijalizma u Srbiji i na Balkanu".

Jagodina se od 1946. do 1992. godine zvala Svetozarevo.

U okviru svečanosti uručena su priznanja SUBNOR-a.

Skup je održan pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića - Palme.