Kačamak, bundeva i šljiva za Ginisa


Rekord je oboren! Na tradicionalnoj manifestaciji Dani kukuruza, održanoj tokom vikenda u Medveđi kod Despotovca, spremljen je kačamak prečnika metar i po, koji ozbiljno konkuriše i za Ginisovu knjigu rekorda. Prema rečima savetodavca za ratarstvo Poljoprivredne stanice u Jagodini Mila Simića, dosadašnji rekorder imao je čak za trideset centimetara manji prečnik.

Rekord je oboren! Na tradicionalnoj manifestaciji "Dani kukuruza", održanoj tokom vikenda u Medveđi kod Despotovca, spremljen je kačamak prečnika metar i po, koji ozbiljno konkuriše i za Ginisovu knjigu rekorda. Prema rečima savetodavca za ratarstvo Poljoprivredne stanice u Jagodini Mila Simića, dosadašnji rekorder imao je čak za trideset centimetara manji prečnik.

- Za ovaj šampionski kačamak utrošili smo 35 kilograma brašna, 75 litara vode, kilogram soli i pola litra zejtina - kaže glavni majstor Radiša Radisavljević. - Mada je reč o jednostavnom receptu, ovoga puta to je bio pravi poduhvat. Uz stalno mešanje da kačamak ne zagori, i pažljivo dodavanje vode, uspeli smo da napravimo džinovski kačamak, ali i da sačuvamo njegov ukus.

Nije samo kačamak bio neuobičajenih dimenzija. Braniša Stevanović iz Despotovca izložio je gigantske bundeve teške 60 i 70 kilograma.

- Moje bundeve mogu da narastu i do 300 kilograma, i to bez sistema za navodnjavanje kap po kap, veštačkog prehranjivanja preko lista i zatrpavanja vreži - kaže Braniša.

Na susednom štandu su se supružnici Milka i Dragiša Milojković iz Medveđe ponosili svojom "italijanskom lepoticom", šljivom čiji je rod tri puta veći od ovdašnjih sorti. Zasadili su dva stabla ovih šljiva, a imaju i 25 stabala čačanske rodne, od koje prave rakiju, slatko i džem.

Predsednik Mesne zajednice i predsednik Udruženja "Resavska tradicija" Radoslav Radosavljević, organizator ove manifestacije, zadovoljan je što su došli predstavnici Srpske akademije nauka i Ministarstva poljoprivrede.

- Poljoprivreda više ne može da se radi na stari način, već moramo da idemo u korak sa svetom. Zato smo pozvali stručnjake. Cilj nam je i da zadržimo omladinu na selu - rekao nam je Radoslav.

ROD KUKURUZA

ČLAN Akademijinog odbora za selo Branislav Gulan rekao je da je za razliku od prošle godine, kada je rod kukuruza od 7,5 miliona tona bio rekordan, ove godine suša odnela oko 3,5 miliona tona. Zbog toga se procenjuje da će kukuruza biti tek toliko da se podmire potrebe za ishranu stočnog fonda.

Braniša Stevanović sa džinovskim bundevama

PODRŠKA DRŽAVE

ZBOG odlaska ljudi sa sela, država je rešila da prilikom osnivanja novih zadruga pomogne sa 50.000 evra i sa do 100.000 evra za postojeće zadruge.

U okviru pomoći poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede će do kraja ove godine podeliti 200 miliona dinara, a u naredne tri godine oko 25 miliona evra, dok će podsticaj mladim poljoprivrednicima iznositi 10.000 evra.