Karitas pomogao poplavljene sa dva miliona evra


Humanitarna organizacija Katoličke crkve Karitas obezbedila je do sada oko dva miliona evra pomoći za ljude iz poplavljenih područja u Srbiji i nastavlja sa pružanjem pomoći i podrške tokom zime i u narednoj godini.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Beogradskoj Nadbiskupiji, do kraja jula Karitas je podelio pomoć u hrani, higijeni, sredstvima za dezinfekciju, stočnoj hrani, odeći i vodi za više od 13.500 porodica u 13 opština i 73 sela.

Od početka poplava, Karitas je sa humanitarnom pomoći stigao u Šabac, Krupanj, Ub, Valjevo, Osečinu, Lajkovac, Mionicu, Obrenovac, Lazarevac, Svilajnac, Jagodinu, Smederevsku Palanku, Paraćin, Topolu, i Desportovac.

Generalni sekretar Karitasa Evrope Horhe Nunjo Majer koji se od četvrtka nalazi u poseti Beogradskoj Nadbiskupiji rekao je da je nakon poziva pape da se pruži pomoć ugroženom stanovništvu, Slovenija koja je u kratkom roku prikupila 200.000 evra pomoći za ugrožene u Srbiji i BiH, pokazala idealan primer snažnog reagovanja i solidarnosti.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je pomoć Karitasa namenjena pre svega ljudima i da Karitas Srbije na čijem je on čelu poziva na solidarnost i promociju volonterizma.