Majke u Sladaji složno cepaju drva za školu


Nema ništa veće i toplije od roditeljskog srca, kaže jedna stara izreka, a da je stvarno tako i u životu pokazuju nam složni roditelji iz sela Sladaje kod Despotovca. Ove brižljive mame i tate zatekli smo kako u školi „Stevan Nemanja“ pripremaju, seku i pakuju drva za ogrev njihove dece, pod budnim okom učiteljice i rukovodioca KUD-a „Javor“ Jasne Dimitrijević.

„U školi postoji parno grejanje, ali ćemo ova drva koja nam je donirala „Srbija šume“ a naši roditelji su dovezli iz šume, ložiti za vreme proba folklora koje su vikendom da deci bude toplo dok igraju i za vreme raspusta kada se škola ne greje“ kaže ona.

KUD „Javor“ uspešno postoji već nekoliko godina, na repertoaru ima brojne koreografije, u ormarima nošnju za koju su roditelji odvojili novac, na zidu zahvalnice iz mnogih mesta u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Ono što im nedostaje jeste Dom kulture, ali optimistični su i nadaju se da će se i ova želja ostvariti.

Jasna kaže da i Mesna zajednica takođe aktivno pomaže, ali pomoć roditelja je uvek najveća.

-Roditelji su uvek tu kada treba da pomognu, za nošnju su do sada uložili sto evra po detetu, većina je angažovana i na koncertima, a na bližim destinacijama decu voze kolima. Podrška je jako velika na moju sreću, ističe Jasna.

Nadamo se da ovakva slika sloge nije samo izuzetak, već budućnost srpskih sela.