"MOJ SIN SE UBIO ZBOG LJUBAVI" Potresna ispovest oca dečaka koji se ubio hicem iz pištolja


„Ne dao bog da se ikome dogodi nešto ovako! Razbio sam taj pištolj, rastavio ga i rasuo po kući, ali on je našao delove, sklopio ga i... bol je neizdrživ“

Ovo su reči Zorana Đ., koji se juče javio redakciji „Blica“ sa željom da njegova potresna priča dođe do što većeg broja ljudi. On je otac dečaka Jovana (16) koji se 27. marta upucao pištoljem u njihovoj porodičnoj kući u Despotovcu. Tri dana kasnije, preminuo je u bolnici.

Zoran nas je pozvao nakon što je pročitao jučerašnji tekst u našim novinama u kojem smo pisali o trendu porasta samoubistava kod adolescenata u Srbiji.

Kako kaže, niko do sada nije pisao o samoubistvu njegovog sina, a on je kao unesrećeni otac hteo da svima ukaže na tragediju. Želeo je da se nikome ne ponovi zla kob koja ih je zadesila.

- Jovan je išao u Medicinsku školu „Danilo Dimitrijević“ u Ćupriji. I tog ponedeljka ujutru, kao i obično, odvezao sam ga na autobus kojim je išao do škole, a ja sam potom otišao na posao. Kad sam se vratio kući, zatekao sam ga kako leži na podu, krvav. Pored njega je bio moj pištolj koji imam od 1993. godine - teške reči bira otac.

Nikako ne može da shvati kako je dečak sklopio oružje.

- Uzalud sam ga rasklopio i delove sakrio na različitim mestima u kući. Nije bio vičan oružju, ne znam kako ga je sklopio - verovatno je na internetu našao uputstvo, bio je pametan, znao je dobro engleski... - priča Zoran.

Jovan je preminuo četiri dana kasnije u bolnici u koju je smešten kada je nakon hica u glavu pao u komu. Motiv tragičnog događaja, Zoran je ubeđen, krije se u ljubavnim problemima s kojima mladić nije mogao da se nosi.

- U petak, tri dana pre samoubistva, odneo je poklon devojci u školu: bili su raskinuli, ali je on pokušavao da obnovi vezu. Kad se vratio iz škole, i u narednim danima vikenda, izgledao mi je dobro. Bio je raspoložen. Kasnije sam, kada sam u policijskoj istrazi dobio listing njegovih poziva, video da je toj devojci poslao 107 poruka u petak, u subotu još 39! U nedelju, međutim, nije bilo nijedne poruke - objašnjava Zoran.

Očajni otac kaže da se odlično slagao sa sinom, kog je voleo i kojim se ponosio.

Bio je dobro dete, ali se u poslednjim mesecima života njegovo ponašanje u školi iznenada promenilo.

- Poslednjih meseci imao je neke sitnije probleme u školi. Bio je i pozvan kod školskog pedagoga jer je sa drugarima puštao neku muziku na času, ometao nastavu. Zbog toga su mu smanjili ocenu iz vladanja, ali nikada nije pravio veće probleme. Bio je miran kao bubica. Nakon njegove smrti, bol je za mene postao neizdrživ. Moram da živim zbog svoje ćerke, ali ne dao bog nijednom roditelju da mu se desi nešto ovako! - kaže Jovanov otac.

Da je Jovan prolazio kroz težak period upućivale su i poruke koje je svakodnevno ostavljao na društvenim mrežama, ali i pesme kojima kao da je želeo da se oprosti od svojih najmilijih.

7 ALARMA KOJE NE SMETE PRESPAVATI!

U želji da otkrije koji su najvažniji indikatori samoubistva kod tinejdžera, „Blic“ je razgovarao sa kliničkim psihologom Brankom Kordić, koja je godinama radila na takozvanoj SOS liniji za sprečavanje samoubistava, gde je razgovarala sa brojnim građanima. Ovo je sedam alarma koje ne smete zanemariti.

1. „Osećam se loše, hoću da me nema“

Iako izrazito zatvoreni i neskloni da sa odraslima razgovaraju o svojim problemima, adolescenti ponekad i ovakvim rečenicama najavljuju samoubistvo. Ovakva izjava definitivno je razlog za uzbunu i hitan razgovor sa vašim tinejdžerom!

2. Otkazivanje izlazaka

Ako vaš tinejdžer iznenada počne da otkazuje omiljene aktivnosti - poput izlazaka sa društvom - uz nemušta objašnjenja ili izjave da njega „za vikend ionako neće biti“ - morate da reagujete.

3. Oproštajni pokloni

Ako adolescent počne da svojim prijateljima, porodici, poznanicima, poklanja svoje sasvim nove, nedavno kupljene stvari - odeću, CD-ove, igrice - to može da znači da se na neki način oprašta od ovog sveta i daje oproštajne poklone najbližima.

4. Pad uspeha u školi

Kada u školi popuste oni adolescenti kojima je odličan uspeh uvek bio jedan od prioriteta, to može da bude znak da ih muče problemi sa kojima je im je izrazito teško da izađu na kraj. Usled toga, sledi pad koncentracije i energije koji je nužan za učenje.

5. Alkohol, duvan, droge

Često se dešava da tinejdžeri znaju da im nije dozvoljeno da konzumiraju alkohol i duvan i zbog toga osećaju krivicu, ali to ipak rade, što može da znači da u društvu nailaze na ogroman pritisak kojem ne mogu da se odupru.

6. Ljubavni problemi

Neuzvraćena ljubav predstavlja za adolescente ne samo emotivni udarac koji nikome ne pada lako, već i udarac na ono malo samopouzdanja koje su uspeli da steknu. Ako se na emotivni neuspeh još nadoveže porodični problem, odlazak jednog od roditelja iz kuće, razvod - oni se s tim teško nose.

7. Promena ponašanja

Živahan tinejdžer, sklon druženju i izlascima, komunikativan, odjednom se povlači i propušta sve omiljene aktivnosti. Več ovo može biti znak za uzbunu, odnosno pokazatelj da se s tim mladim čovekom nešto ozbiljno događa.

Drugo samoubistvo đaka iste škole

Ovo je drugo samoubistvo učenika Medicinske škole u Ćupriji u poslednjih 15 meseci. Naime, u decembru 2015. Milan Petrović (17) iz Ćuprije, takođe učenik te škole, izvršio je samoubistvo takođe hicem iz pištolja u kući. Dečak je važio za dobrog druga, odličnog učenika trećeg razreda, a kao motiv pominje se isključivo svađa sa roditeljima. Drugovima sa kojima je bio na žurki noć pre nego što se ubio navodno je rekao da se posvađao sa ukućanima, da mu je svega dosta i da će sve jednom morati da se reši.