NAJAVLJUJU ŠTRAJK Rudnici uglja "Resavica" ne vade ugalj prvi put posle 91 godine


Predsednik Sindikata radnika devet jamskih rudnika uglja JP ,"Resavica" Goran Nikolić izjavio je danas u Resavici da su Ibarski rudnici posle 91 godine zaustavili proizvodnju uglja i doneli odluku o ulasku u štrajk.- Potpuni prestanak proizvodnje uglja u Ibarskim rudnicima nastao je zbog obustavljene isporuke uglja prema termolektranama EPS. Sindikat zahteva trajno rešenje plasmana uglja iz Ibarskih rudnika i poštovanje sporazuma između JP PEU "Resavica" i "Balkan golda". Ukoliko se ne ispune zahtevi, bićemo primorani da uđemo u štrajk - kaže Nikolić i najavljuje podršku svih jamskih rudnika, ali i kolega iz Bora i Majdanpeka.

Za 23. novembar predviđen je Protest upozorenja u Baljevcu i blokada Ibarske magistrale tokom protesta, od 1. decembra jednočasovni štrajk upozorenja na početku svake smene i do 7. decembra potpuna obustava rada. Prema planu štrajkačkih aktivnosti, potpuna blokada Ibarske magistrale počeće u naknadno određenim terminima od 10 decembra.


- Ibarski rudnici neprekidno kopaju ugalj 91 godinu, ali zbog potpunog prestanka isporuke uglja u termoelektrane EPS-a proizvodnja je pre dva meseca potpuno obustavljena. To ugrožava radna mesta 500 radnika i opstanak njihovih porodica na ovom graničnom području sklonom velikoj migraciji stanovništva zbog ekstremne nezaposlenosti - stoji u obrazloženju odluke Štrajkačkog odbora koju je potpisao predsednik Miroljub Novković.


Rudari navode da se problem isporuke uglja javio prvi put pre više od godinu dana kada je Termoelektrana Morava iz Svilajnca, inače projektovana za potrošnju uglja iz podzemne eksploatacije, jednostrano prestala da prima ugalj iz Ibarskih rudnika, a posle preko 45 godina izuzetno korektne saradnje.


- Zbog deponovanja uglja došlo je do samozapaljenja, povremeno i velikih razmera, čime je napravljena šteta rudniku od preko sto miliona dinara, a trenutno na depoima gori ugalj vrednosti od blizu 300 miliona dinara čime se rudniku stvara ogroman i trajni ekonomski gubitak u poslovanju, a time ugrožava i dalji opstanak rudnika. Ekološka šteta izazvana samozapaljenjem uglja donosi velike probleme lokalnom stanovništvu - ističu sindikalci u obrazloženju.


Oni naglašavaju da su veoma razočarani činjenicom da već godinu dana,niko ne rešava prodaju uglja, iako su mnogo puta upozoravali na ovaj problem, čak i preko medija. Razočaranje opravdavju činjenicom da se ugalj uvozi, dok domaći proizvod gori u Ibarskoj dolini.


- Sindikat je prinuđen da na ovaj nepopularan način skrene pažnju i reši problem prodaje uglja kako bi sačuvao egzistenciju rudara Ibarskih rudnika, imajući u vidu činjenicu da je to jedini privredni subjekat od Kraljeva do Kosovske Mitrovice.
Ibarskim rudnicima je 2010. godine oduzeto istražno pravo za ležište bornih minerala Piskanja potpisivanjem sporazuma između JP PEU "Resavica" i "Balkan golda". Sporazum predviđa da se Ibarskim rudnicima priznaju dotadašnja istraživanja i da se prilikom eventualnog otvaranja rudnika formira zajedničko preduzeće u kome će uglavnom raditi rudari Ibarskih rudnika. Međutim, sporazum je osporen "običnim" dopisom, iz krajnje politikanskih razloga, bez prethodne konsultacije sa poslovodstvom JP PEU Resavica, od strane tadašnje resorne ministarke, čime se kapital države Srbije i Ibarskih rudnika, posle višedecenijskog istraživanja i ulaganja od oko 6 miliona dolara, poklanja "Balkan goldu" - stoji u obrazloženju odluke o štrajku.
"Balkan gold" koristi ministarkin dopis i izbacuje Ibarske rudnike iz svih aktivnosti oko bornih minerala, iako je u svim strategijama i planovima ležište Piskanja planirano kao alternativa za jamu Jarando u kojoj se eksploatacija uglja bliži kraju, što je neprihvatljivo za radnike tog rudnika. Sindikat radnika Ibarskih rudnika smatra da se sporazum mora poštovati, jer bi nesprovođenje značilo štetu za državu Srbiju od oko šest miliona dolara.

Izvor:Blic