"Neće država pustiti Resavicu niz vodu"


Predsednik Sindikata rudara Javnog preduzeća za eksploataciju uglja Goran Nikolić uveren je da je državi od strateškog interesa sa Resavica stane na noge.

Prema nejgovom mišljenju, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čini sve da nađe najbolje rešenje za rudnike podzemne eksploatacije, koji gazduju sa rudnim bogatstvom vrednim preko 40 milijardi evra.

"Država je dala garaniciju za 'češki kredit', a sindikat ima saznanje da su JP PEU predviđene subvencije i za narednu godinu, što govori da nas država nije pustila niz vodu i da je državi od strateškog interesa da Resavica najzad stane na noge", rekao je Nikolić Tanjugu povodom najave nadležnih da je sudbina Resavice u ovom trenutku veoma neizvesna.

On je dodao da se "nazire" i rešenje problema tužbi za smenski rad rudara.

"Rudari JP PEU su veoma svesni svoje situacije, u kojoj ne bi bili da je Plan konsolidacije, usvojen na Vladi 2013. godine, počeo da se sprovodi po utvrđenoj dinamici. Proizvodnja bi bila mnogo veća, a samim tim i potreba za državnim subvencijama manja", ocenio je Nikolić.

Ovih dana intenzivirani su razgovori na izradi programa reorganizacije JP PEU, na kojima prvi put aktivno učestvuju i reprezentativni sindikati, potsetio je Nikolić, objasnivši da taj program faktički razrađuje, nerealizovan Plan konsolidacije iz 2013.

"Program predviđa da se rudnici podele - na matično preduzeće u kome bi ostali rudnici od strateškog interesa za državu, na rudnike koji ulaze u proces zatvaranja uz finansiranje iz pristupnih fondova EU i na rudnike koji su predviđeni za strateško partnerstvo", objasnio je Nikolić.

Na podsećanje da je ministar privrede Zzeljko Sertić najavio da je Resavica među 17 firmi čiji se status mora rešiti do polovine naredne godine, Nikolić je rekao da su upoznati sa time, ali da se nadaju da će do kraja maja uspeti da se pronađe neko održivo rešenje za rudnike.

U prilog činjenici, da ne očekuju da nas država pusti niz vodu, govori i podatak da je realizacija "češkog kredita" privedena kraju i da je država dala garancije za njega, posle čega će se neki rudnici modernizovati i znatno povećati proizvodnju, istakao je Nikolić.