Opština Svilajnac našla kupca za propali "Beko"


Opština Svilajnac kao vlasnik, prodala je firmi "Union drvo" pogon bivše konfekcije "Beko" u tom gradu. Umesto modne konfekcije novi vlasnik proizvodiće tapacirani nameštaj za ugostiteljstvo i zaposliće 50 radnika. Tako je i poslednja fabrika u Svilajncu dobila vlasnika, a problem neuspelih privatizacija konačno je rešen.Posle 23 neuspele licitacije davno propali pogon konfekcije "Beko" u Svilajncu na kraju je kupila opština i to je jedinstven primer u Srbiji. Ideja je bila da se prostor dovede u red, sredi i okreči, a da zatim lokalna samouprava pronađe investitora.

Najpre je deo hale iznajmljen francuskoj modnoj konfekciji "Motivs", a zatim i prodat. Opština nije zaradila, ali je zaposlila ljude.

Predsednik opštine Predrag Milanović ističe da opštine ne mogu da sede skrštenih ruku i da čekaju da im neko od investitora dođe.

"Puno je napuštenih pogona u Srbiji i lokalnim samoupravama bi trebalo dozvoliti da pod nekim uslovima otkupe taj prostor i same pronađu ulagače", kaže Milanović.

Inače, pariska modna konfekcija "Motivs" koja je zakupila deo hale zadovoljna je poslovanjem u Svilajncu, a kažu bilo bi i znatno bolje da pogon sa mašinama i magacin gotovih proizvoda nisu poplavljeni u maju prošle godine.

Da li će graditi sopstvenu halu u tom gradu još nisu rešili. Sigurno ostaju do isteka ugovora, do kraja 2016.

Novi vlasnik "Bekovog" pogona u Svilajncu firma "Union drvo" proizvodiće nameštaj i profesionalnu opremu za ugostiteljstvo. Planiraju zapošljavanje pedesetak radnika i investicije od milion evra.

Vlasnik firme Aleksandar Helc ističe da će to biti moderan pogon, da će izrađivati tapacirani nameštaj po želji i nacrtima kupaca, a kvalitetom će ispunjavati najstrože evropske norme.

Prodajom fabrike "Beko" i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu dobija vlasnika, a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade.

To je jedinstven primer u Srbiji kako je lokalna samouprava na kraju sama rešila problem neuspelih privatizacija.

Izvor:RTS