Papirnato blago skromnog penzionera


SVILAJNAC - Slobodan Pavlović (73), penzionisani poljoprivredni tehničar iz Grabovca kod Svilajnca, četiri decenije sakuplja razne stvari. Njegovu raznovrsnu kolekciju čini 40.000 papirnatih novčanica, oko 7.000 značaka, oko 300 brojeva časopisa "Tempo", brojne ulaznice za fudbalske utakmice, albumi sa svetskih prvenstava, dopisnice...

- Nisam sistematičan u sakupljanju, kupujem sve što mi se dopadne. Najviše volim papirnati novac. Ne znam koja je najvrednija novčanica u mojoj kolekciji, imam ih i iz 1893. godine. Kad god na izložbi vidim novčanicu koja mi nedostaje, odmah je kupim. Voleo bih da imam novčanicu sa likom Karađorđa koji ubija aždaju. Nisam je video, a pretpostavljam i da je skupa - kaže Slobodan.

Inače, on je sasvim slučajno postao kolekcionar kada mu je 1977. godine jedan prijatelj poklonio srpsku stodinarku sa likom Svetog Save.

POSKURNIK

- STVARNO ne znam šta bih izdvojio iz kolekcije. Najneobičnija stvar koju imam svakako je poskurnik iz 19. veka, popularno "slovo" kojim se šara slavski kolač. Moj poskurnik ima jednu za šaranje kolača, a druga je za proju - kaže Slobodan.

Izvor:Novosti