POLICIJA UPOZORAVA MATURANTE Bez alkohola i droga na proslavama


Policijskoj upravi u Jagodini i policijskim stanicama u Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu u Pomoravskom okrugu, danas su upriličeni razgovori sa maturantima srednjih škola, povodom predstojećim maturskih zabava.

Policijski oficiri iz sektora bezbednosti, saobraćaja, kriminalističke policije, vatrogasne zaštite... govorili su maturantima o konzumiranju opojnih supstanci, alkohola, nasilju, narušavanju javnog reda i mira... što je često pratilac maturskih zabava i može dovesti do neželjenih pojava.

- Radimo ovo u cilj da maturske zabave prođu veselo i sretno da se pamte po lepom druženju, a ne da se na njima i posle njih desi nešto što ovim mladim ljudima može okrenuti život u nekom drugom ružnom i neželjenom pravcu - izjavio je policijski oficir Policijske uprave u Jagodini Vladan Milojević.

On je rekao da sastanak nije zamišljen tako da policija priča, a maturanti da slušaju, već da se aktivno uključe u razgovor, sa mišljenjima i eventualnim predlozima, ali je dodao da se odazvalo malo maturanata i da je to odraz koliko se ozbiljno shvataju maturske zabave.

Maturantima je prikazano i nekoliko spotova, "realnih sitauacija, dejstva alkohola, droge, vožnje pod uticajem alkohola i posledice".

Maturnati su isprobali i naočare koje kada se stave simuliraju alkohol u krvi i kakvo je u tom trenutku rasuđivanje i kretanje osobe koja ih nosi, odnosno koja ima alkohola u krvi.

- Mi ne možemo da promnimo vaša razmišljanja, ali možemo da utičemo na načina da vas potsetimo na vaše obaveze društveno prihvatljivog ponašanja, odnosno na ponašanje koje je društeveno neprihvatljivo i asocijalno - zaključio je Milojević.