Pomoravlje: Miševi će sve pojesti!


Na parcelama pod pšenicom i drugim ozimim žitaricama u Pomoravskom okrugu pojavio se veliki broj glodara. Zbog najezde biblijskih razmera ministarstvo poljoprivrede odobrilo korišćenje opasnog otrova.

Na parcelama pod pšenicom i drugim ozimim žitaricama u Pomoravskom okrugu pojavio se veliki broj glodara, izjavila je danas za Tanjug savetnik za zaštitu bilja Poljoprivredne stručno savetodavne službe u Jagodini, Ružica Đukić.

"Na mnogim mestima situacija je alarmantna, posebno na području Jagodine", navodi Đukić i dodaje da je reč najviše o poljskim miševima, čijem su razmnožavanju pogodovale i blage zime u poslednje dve godine, a koji prave ogromne štete.

Prema njenim rečima, nisu napadnute samo ozime žitarice, već i njive pod krmnim biljem, pre svega lucerišta, pa i voćnjaci u kojima oštećuju korenje voćaka.

Đukić je istakla da je Ministarstvo poljoprivrede, zbog najezde glodara u mnogimpodručjima u Srbiji, dalo dozvolu i za upotrebu preparata cink-fosfida i bromadialona iz grupe rodenticida, koji su označeni veoma opasnim.

Stavljaju se u aktivne rupe, ne po kiši, i treba se strogo pridržavati uputstva štampanog na pakovanju preparata. Preparata ima dovoljno u poljoprivrednim apotekama.

Đukić je dodala da su manje napadnute parcele koje se redovno obradjuju, a mnogo više lucerišta, strništa i utrine, gde se miševi razmnožavaju i prelaze u njive pod pšenicom i drugim žitaricama.

U Pomoravskom okrugu ove jeseni je ozimim žitaricama zasejeno 18.000 hektara, od kojih 13.000 pšenicim, izjavila je Tanjugu savetnik za ratarstvo ove službe Milanka Miladinović.

Autor: Tanjug