Pomoravlje: Veći izvoz od uvoza


Privreda Šumadije i Pomoravlja je za deset meseci ove godine ostvarila obim spoljnotrgovinske razmene u vrednosti od 3,9 milijardi dolara, od čega je izvoz 2,2 milijarde a uvoz 1,7 milijardi dolara, izjavila je danas Tanjugu projekt menadžer Centra za EOI i evropske integracije Regionalne privredne komore Ružica Stančić.

Ostvaren je spoljnotrgovinski suficit od 542,4 miliona dolara, "koji je preko dva puta veći od suficita ostvarenog u istom periodu prošle godine", istakla je Stančić i napomenula da je "pokrivenost uvoza izvozom povećan sa 109 lane na 132,5 odsto ove godine".

Izvoz privrede Šumdijskog okruga je preko dve milijarde dolara i manji je 5,7 odsto od prošlogodišnjeg a izvoz privrede Pomoravskog okruga je 172,4 miliona dolara i veći je za 10 odsto u odnosu na isti period lane, precizirala je Stančić i napomenula da je privreda oba okruga ostvarila suficit spoljnotrgovinske razmene, "Šumadijskog u vrednosti 498,2 i Pomoravskog 44,2 miliona dolara".

"Privreda Kragujevca ostvarila je suficit spoljnotrgovinske razmene od 368 miliona dolara a Jagodine 28,8 milona dolara. Suficit beleže i ostale opštine, osim Paraćina i Rekovca, koje su ostvarile deficit", rekla je Stančić.

Ona je istakla da je na pozitivne rezultate u Svilajncu i suficit od 30,6 miliona dolara,

koji je veći od Jagodine, "najviše doprineo konstantan izvoz "Panasonika" i smanjenje uvoza te kompanije za čak 69 odsto, kao i izvoz italijanske kompanije "Konto 3" i Privrednog društva "Evrometal".

Najveći izvoznici za deset meseci bili su "Fiat automobili Srbija" Kragujevac, "Jura Korporacija" Rača, "Peštan" Aranđelovac, "Panasonik Lajting Divajsis" Svilajnac, "Forma Ideale" Kragujevac, "Kronošpan" Lapovo, "Zastava oružje" Kragujevac, "Grah Automotiove" Batočina, "Agromarket" Kragujevac i "Konfecioni Andrea Srbija" Jagodina.

I po izvozu i po uvozu, na prvom mestu je Italija.

"Najveći deo spoljnotrgovinske razmene, privreda Šumadije i Pomoravlja ostvaruje sa zemljama Evropske unije 90,2 odsto u ukupnom izvozu i uvozu", rekla je Stančić i dodala da je izvoz u EU manji za četiri a uvoz za 22 odsto.

Stančić je napomenula da je izvoz u zemlje CEFTA 6,3 ukupnog izvoza regiona i da je izvoz u zemlje Carinske unije ove godine opao za 27 odsto.

Najviše je opao izvoz u Rusku Federaciju 28 odsto, u Belorusiju 17 odsto i Kazahstan četiri odsto, precizirala je Stančić.

Pad izvoza u Rusku Federaciju rezultat je, u najvećoj meri, pada izvoza "Holding Kablova" iz Jagodine, "Forma Ideale" iz Kragujevca, ali i drugih tradicionalnih izvoznika u ovu zemlju iz Šumadije i Pomoravlja, objasnila je Stančić.

Ona je dodala da su Mesna industrija "Juhor" iz Jagodine i "Vineks Levački grozd" iz Rekovca, "višestruko povećali izvoz u Rusiju".

Stančić je dodala da je spoljnotrgovinska razmena sa zemljama članicama EFTE "jako nepovljna - izvoz beleži pad za 21 a uvoz rast od 11,6 odsto"

Izvor: Tanjug