Pomoravski okrug rešava vodosnabdevanje


U zgradi Skupštine opštine Ćuprija predstavljen je projekat vodosnabdevanja i rešavanja komunalnih otpadnih voda u pet opština Pomoravskog okruga.

Ova inicijativa odnosi se na opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac koje ukupno imaju oko 180.000 stanovnika, a predviđeno vreme za realizaciju projekta je sedam godina.

Ukupna vrednost projekta iznosi 36 miliona evra, od čega će tri četvrtine finansirati Evropska unija.

“Projekat prioriteta u oblasti snabdevanja vodom i komunalnih otpadnih voda u Pomoravskom okrugu” predstavili su rukovodioci Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Prva faza realizacije projekta počela je krajem maja 2013. godine. Studiju izvodljivosti, kao finalni dokument te faze, eksperti Radne grupe “Municipal Infrastructure Support Program” (MISP) i delegacija EU u Srbiji ocenili su visokom ocenom.

Stručnjaci Regionalne agencije su objasnili da Studija izvodljivosti “predstavlja osnovu za dalju realizaciju investicija neophodnih za unapređenje odnosa u oblasti vodosnabdevanja i otpadnih voda za svaku opštinu”. Prema njihovim rečima, Studija je neophodna i za privlačenje daljih investicija.

Kako je saopšteno, osim delegacije EU u Srbiji, projekat ima podršku i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Republičke direkcije za vode.

Grad Jagodina, šesta lokalna samouprava koja čini Pomoravski okrug, nije u tom projektu,
jer ima gradski vodovod na koji je priključeno oko 93,2 odsto stanovništva i još oko 40 lokalnih vodovoda iz kojih se snabdeva više od 1.000 stanovnika, pojedine škole i ustanove.

– Ove i prošle godine Jagodina je uz pomoć Vlade Nemačke, preko nemačke razvojne banke KfW, u modernizaciju gradskog vodovoda i povećanje kapaciteta investirala 4,5 miliona dinara
– rekao je direktor JKP “Standard” Dragan Lukić.

On je takođe napomenuo da je za narednu godinu planirana rekonstrukcija Sistema za pročišćavanje otpadnih voda koja će koštati oko 6,5 miliona evra.