Predstava "Sve što sam želela da znam o seksu, a niko nije hteo da mi kaže“ u Jagodini


Omladinska scena Kulturnog centra Jagodina narednog utorka (03.03.2015.) premijerno će izvesti svoju novu predstavu „Sve što sam želela da znam o seksu, a niko nije hteo da mi kaže“, autora i reditelja Pedje Trajkovića, poznatog jagodinskog pisca za decu i odrasle. Ovo je druga premijera ove scene od kako je ona formirana pod okriljem Kulturnog centara prošle godine.

U predstavi će svoj glumački talenat predstaviti pet mladih glumica, Zorana Janković, Maša Antonijević, Aleksandra Milenković, Milena Zdravković i Marija Stojadinović. Kroz maestralnu igru i tumačenje više likova, pokušaće da pronadju odgovor na jedno izuzetno nezgodno pitanje: kako smo došli na svet?

Zorana Janković tumači lik Ane i kako sama kaže, Ana je radoznala devojčica koja je tek pošla u školu. Zna odgovor na svako pitanje izuzev onog kako nastaju bebe…

Maši Antonijević je dat zadatak da kroz lik Anine drugarice ali i Aninog tate pokuša da odgovori na ovo nezgodno pitanje. Maša poručuje da je smeh zagarantovan jer predstavlja komični osvrt na pitanje koje je za odrasle tabu, a sa kojim se deca neminovno susreću tokom odrastanja. 

Aleksandra Milenković uspešnom transformacijom iz lika Anine bake u mladu učiteljicu potrudiće se da izmami osmeh publike pokušavajući da izadje u susret našoj junakinji. Sigurna je da će odlična atmosfera koja je vladala tokom pripreme predstave uspešno biti preneta i na publiku.

Milena Zdravković će predstaviti svoj glumački talenat kroz lik Anine majke i direktorke škole. Prema njenim rečima, predstava je izuzetna, smešna i veoma poučna. Traga za odgovorom na jedno od najčešćih pitanja… 

Marija Stojadinović već ima iza sebe veliki broj premijera, ali je podjednako uzbudjena kao i njene koleginice. Njoj su povereni likovi Aninog dede i jednog vrlo zanimljivog školskog psihologa: „U ovoj predstavi se bavimo svevremenskim pitanjem sa kojim se svako dete pre ili kasnije suočava. Iz perspektive članova porodice i zaposlenih u školi pokušavamo da odgonetnemo maloj Ani “otkud sva ta deca”. Igramo obične ljude koje svakodnevno srećete – a ipak uspevamo da budemo urnebesni.”

Pisac i reditelj ove predstave, Pedja Trajković, objašnjava kome se obraća i zašto baš tom temom: „Obraćam se i deci i odraslima. U stvari, pre svega roditeljima i onima koji se osećaju pozvano i prozvano da deci daju odgovore na pitanja… ili im te odgovore uskraćuju. Sasvim je jasno da današnji klinci dobro znaju i šta je to seks i kako se radjaju bebe. Nisam ja tu da im otkrivam Ameriku i rupu na saksiji. 

Ovo iskonsko pitanje je samo metafora za sva ona druga pitanja o kojima roditelji i vaspitači treba da razgovaraju sa decom, ukoliko žele da ublaže posledice vrednosnog haosa koji im savremeni mediji nameću, otvarajući pred njima bezbroj stramputica, tako atraktivnih i privlačnih.“

O svom radu, ali i o radu i sa ostalim saradnicima u predstavi, Pedja kaže: „Predstava se drži na tri ključna stuba: dobrom tekstu, dobroj muzici i dobroj glumi. Kao neuki reditelj, ali (usudjujem se reći) dobar pisac, uvek tekst stavljam u prvi plan, želeći da pokažem da se dobra komedija može praviti bez psovki i drugih vulgarnosti i banalnosti, bez obzira što će to predstavi uskratiti jedan deo publike, vaspitavan na jeftinoj scenskoj zabavi.

Muzika je važan deo svih mojih pozorišnih komada, koji su, ne retko, krcati songovima. Ja sam, ipak, pesnik po vokaciji, naviknut da pesmama šaljem važne poruke. Uvek sam imao odlične saradnike – kompozitore, a jedan od najčešćih („Vuk dlaku menja, al’ Crvenkapu nikako“, „Bajka o bajci“, „Naš drug Joca“) je Ranko (slučajno – Trajković) koji je za muziku iz „Bajke o bajci“ nagradjen na medjunarodnom pozorišnom festivalu u Bečeju. Muzika je aktivni kompatibilni činilac, a ne ukras, predstave, koji srasta sa tekstom i formira konačan utisak o njoj. Ono na šta sam najviše ponosan je glumačko umeće mojih pet glumica, ne zato što sebe smatram zaslužnim za razvoj njihovog talenta, već zbog toga što sam im omogućio da se u potpunosti stvaralački razmahnu.

Ove divne devojke su sa profesionalnom ozbiljnošću izgradile poverene im karaktere, a velikim entuzijazmom i ljubavlju stvorile glumačku sinergiju kakva se retkosreće na jagodinskoj sceni. Ja sam uživao gledajući ih, nadam se da će i publika. 

Na kraju, Pedja poručuje:

„Svet svakao nećemo promeniti. Teško da ćemo ikoga nečemu naučiti. Možda će se neko za trenutak zamisliti… Hmmm, i to je uspeh, zar ne? No, garantujemo jedan sat dobre energije i iskrenih osmeha. Izaćićete sa predstave za mrvicu bolji i srećniji… Mrva, po mrva… ko zna?“ 

Pored sjajne glumačke ekipe, u realizaciji predstave su učestvovali Ranko Trajković kao kompozitor i Ljubodrag Milenković kao majstor svetla.

Premijera je zakazana za 3. mart u 20h, sala Kulturnog centra Jagodina.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Kulturnog centra, a cena ulaznice je 200din.

Autor: Tamara Milenković