Prirodnjački centar posetilo više od 30.000 turista


Prirodnjački centar u Svilajncu, jedinstvenu naučno obrazovnu ustanovu na Balkanu od otvaranja, 29. juna, do sada posetilo je više od 30.000 turista, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Milanović kaže da iduće godine očekuju posetu od najmanje 100.000 ljudi, ocenivši da je Prirodnjački centar znatno obogatio turističku ponudu Svilajnca, Pomoravlja i Resave.Turisti, studenti, učenici, naučni radnici, ljudi od struke, u Prirodnjačkom centru mogu videti četiri tematske izložbe na čijim postavkama su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Rudarsko geološkog fakulteta univerziteta u Beogradu.

Reč je o izložbama: „Geološki vremeplov“, „Svet dinosaurusa“, „Svet minerala i stena“ i izložba „Biodiverziteta Srbije“. U zabavnom dina parku je izložbena postavka replika dinosaorusa u njihovim živim oblicima i autentičnom okruženju.

Na postavljanju eksponata „strašnih guštera“, uz najstručnije ljude iz Srbije radili su i stručnjaci iz inostranstva iz oblasti prirodnjačkih nauka, podsetio je Milanović.

U Centru se nalaze skeleti: diplodokusa, petorosaurusa i tiranosaurusa reksa koji čine stalnu postavku „Priroda praistorije“, a koji su namenjeni naučnom delu prirodnjačkog centra.

Na postavljanju i montaži skeleta radio je tim stručnjaka iz Holandije na čelu sa poznatim svetskim peleontologom Artom Valenom.

Prirodnjački centar je udaljen šest kilometara od auto-puta (Markovac), ulaz je radnim danom 500 dinara, za decu do 12 godina 350 dinara.

U okviru Centra je i tri-de bioskop sa 60 mesta za prikazivanje naučnih i dokumentarnih filmova.