Radiša Radisavljević iz Despotovca najuspešniji srpski poljoprivrednik


Radiša Radisavljević iz sela Medveđa kod Despotovca najuspešniji je poljoprivrednik u 2014. koji se bavi ratarskom proizvodnjom, saopštilo je Udruženje novinara za poljoprivredu "Agropres".

Radiši Radisavljeviću  je sinoć u Beogradu dodeljeno priznanje kao jednom od rekordera u ratarskoj proizvodnji i nagrada za najboljeg proizvođača suncokreta za 2014. godinu, prenosi Beta.

"Ostvario sam prinos od 6,2 tona, kukuruza sam imao 14,7 tona, a i pšenica je dobro rodila, tako da sam imao 9,2 tona. Svoje proizvode koristim za dalju preradu, tako da od suncokreta pravim domaće hladno ceđeno ulje", rekao je Radisavljević koji obrađuje 60 hektara.

On je istakao da je takve rezultate ostvario zahvaljujući primeni svih mera nege useva.

Prema oceni novinara, najbolju saradnju s poljoprivrednicima i zadrugama ostvarila je Victoria group, a nagradu u ime kompanije primila je Natalija Kurjak, koja je istakla de je ta kompanija jedan od najvećih proizvođača i izvoznika Srbiji i regionu.

Prvo mesto u proizvodnji pšenice pripalo je Pavlu Nenadoviću iz sela Voganj, koji je imao prosečan prinos od 7,7 tona na ukupnoj površini oko 200 nektara, dok je zbog izuzetno dobrog roda dodeljeno tri  nagrade za proizvodnju kukuruza.

Prva nagrada pripala je Miloradu Kuljiću za postignutih 16 tona, drugo mesto je osvojio Žarko Kobilarov iz Zmajeva, koji je ostvario prinos 15,5 tona, a treće je pripalo Branislavu Žuniću.

Rekorder u proizvodnji šećerne repe je Živan Jovanov koji je postigao prosečan prinos od preko 95 tona.

Svi nagrađeni poljoprivrednici su dobili na poklon đubriva od "Victoria group" i "Agrounika".

Redakcija "Agrobiznis" magazina Radiši Radisavljeviću je poklonila mobilni telefon, a dobitnik se revanširao projnim brašnom i hladno ceđenim uljem iz sopstvene proizvodnje.