Resava vuče kuću na dno reke


Od sredine maja Ljubiša Dimitrijević, penzionisani trgovinski radnik iz gornjoresavskog sela Dvorište, sa suprugom Marijom svakodnevno obilazi svoj plac i nedovršenu kuću na levoj obali Resave, u centru sela.

Obiđu svoju bivšu baštu sa plastenikom i kuću u izgradnji, koju Resava samo što nije odvukla na dno korita i za koju su odvojili 15.000 evra, a od svojih minimalnih penzija pokušavali da je završe, popiju kafu i bez ikakvog cilja šetaju pored reke koja od poplave teče drugim koritom.

Rizikujući život Ljubiša se penje na krov kuće koja je stradala u klizištu, i koja svakog trenutka može da potone u reku. Sa nje skida crep po crep i delove stolarije.

- Ova naša kuća je svojevrsni spomenik letošnje kataklizme - navodi Ljubiša. - Bila je opštinska komisija koja je po obilasku naše "krive" kuće u izgradnji sačinila zapisnik, a zatim donela rešenje da nemam pravo ni na kakvu naknadu štete.

Pokazuje nam na obali novog korita reke deo svog placa gde je do maja ove godine bio plastenik, u kojem je gajio povrće. Tu su i ostaci traktora koji je odnela i razbila vodena stihija.

Ovu mašinu je izvukao iz korita reke, a od motokultivatora, mešalice za beton i kompletnog alata za građevinu i povrtarstvo nema ni traga.

- U redu, nemam pravo na pomoć za kuću koju nisam legalizovao, a nisam bio ni prioritet jer imam staru kuću na drugom kraju sela. Pokazali su mi da tako piše u Uredbi Vlade Srbije, ali šta je sa mojom ostalom nestalom imovinom - dodaje Ljubiša.

- Ja sam sa sinom počeo da gradim kuću na mestu udaljenom deset metara od starog korita Resave. U međuvremenu, posle nekoliko većih bujica reka je postepeno menjala, a u majskoj bujici konačno "trasirala" novo korito.

U katastru može da se vidi da mi je do danas voda odnela 8 ari placa, a za to nikada nisam dobio ni dinar na ime pretrpljene štete.

Strahuje da će prva naredna veća voda "odvući" njegovu nedovršenu kuću u korito i pita se da li bi neko mogao da mu pomogne da ispravi kuću i da je izvuče na obalu.

ULOŽILI 15.000 EVRA

ZA izgradnju kuće na obali Resave porodica Dimitrijević u proteklih sedam godina je izdvojila oko 15.000 evra. Najviše je od zarade odvajao sin Zoran, a pomagali su njegovi roditelji, penzioneri Marija i Ljubiša.

- Radili smo u propalim firmama u Resavici, ja u TP "Proleter", a ona u pogonu "Beko", i dugo do penzionisanja nismo imali primanja - kaže Ljubiša.

TRAGEDIJA

LjUBIŠA sa suprugom i unucima ne zaboravlja ni prošlogodišnji maj kada su doživeli veću tragediju od ove. Izgubili su sina Zorana. - Završio je školu za autolimara, vredno radio. Planirao je da se sa porodicom preseli na obalu Resave. Međutim, smrt ga je zadesila u Austriji, gde je otišao da zaradi pare i završi pre sedam godina započetu gradnju - govori Ljubiša.

 

Autor: Novosti.rs