Resavska pećina otvorena pre 45 godina


Despotovac – Resavsku pećinu, koju su pastiri slučajno otkrili pre 55 godina i koja je posle desetogodišnjeg istraživanja za posetioce otvorena 22. aprila 1972. godine, lane je posetilo 50.000 turista.

Prema rečima Milice Petrović, direktorke JP „Resavska pećina”, toliko ljubitelja ovog prirodnog dragulja Gornje Resave bilo je pre desetak godina, a onda je broj posetilaca opadao. 

Ona se nada da će adrenalinski park, koji je otvoren za uskršnje praznike, doprineti da još više turista dođe u ovaj kraj, naročito stranaca, koji se veoma interesuju za ovaj vid rekreacije i zabave.

– Adrenalinski park ima petnaestak različitih prepreka, poput visećih mostova i sajli, ziplajna, Tarzana sa uzengijama, greda raznih formacija. U drugoj fazi, čiju realizaciju ćemo započeti čim se završe ekskurzije, napravićemo adrenalinski park za decu do osam godina. Prepreke, koje će biti na samo metar od zemlje, biće lakše za prelaženje – navodi direktorka.

Prvu fazu izgradnje adrenalinskog parka finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je u poslednje dve godine uložilo dosta sredstava, a samo lane je obezbedilo pet miliona dinara.

Zahvaljujući tome, osvetljen je deo staze za šetanje do izvora „Veliko vrelo”, dok će ove godine biti osvetljena staza do vodopada „Buk”, visokog 20 metara, koji će biti osvetljen rasvetom koja menja boje.

– Veoma je bitno što smo dobili novac i za čuvare prirode, koji brinu o dva zaštićena područja – spomeniku prirode „Lisine” i spomeniku prirode „Resavska pećina”. Novac je obezbeđen i za štampanje biorazgradivih kesa koje se dele posetiocima hidrokompleksa „Lisine”, tako da je procenat zagađenja ovog zaštićenog područja dosta smanjen – dodaje direktorka Petrović.

Koliko je ovaj živopisan krajolik jedinstven možda najbolje govori podatak da Vlada Republike Srbije i Zavod za zaštitu prirode planiraju da područje Kučaj – Beljanica naredne godine proglase nacionalnim parkom Srbije. To će, verovatno, biti najveći nacionalni park u Srbiji, a nesumnjivo je da je ovaj predeo jedinstven po devičanskim, takozvanim netaknutim šumama, kojih nema nigde u Srbiji.