Ručni radovi uz fiskalni račun


Desetak žena i muškaraca iz Svilajnca i Despotovca, koji se bave ručnim radovima, formirali su prvu zanatsku zadrugu u Pomoravlju - "Art". Registrovali su je za širok spektar delatnosti: tkanje, pletenje, heklanje, obradu drveta i stakla, bavljenje seoskim turizmom... Jedino što je bitno je da se sve radi ručno, a motiv udruživanja je pokušaj da od ručnog rada žive, poslujući - legalno.

- Za formiranje zadruge pripremali smo se godinu dana. Svaki korak nam je bio promišljen, a ideja vodilja da naše radove plasiramo na drugačiji način, da izađemo iz izložbenog prostora i da legalno prodajemo svoje proizvode. Hteli smo da omogućimo ljudima da lakše prodaju rukotvorine za koje su zainteresovane razne galerije, a nadamo se i saradnji sa inostranstvom - kaže direktorka zadruge Jasmina Panić.

Učiteljica iz Despotovca Gordana Bogdanović potvrđuje da se udružila zbog lakšeg plasmana proizvoda. Ona izrađuje ukrase na drvetu i staklu i šije torbe od teksasa.

- Retko ko može sam da dopre do institucija i raznih manifestacija na kojima može da prodaje ono što napravi. - kaže Snežana Jovanović, koja od štapića od novinskog papira plete korpice, držače za flaše i druge predmete.

Najstariji zadrugar i jedini muškarac je Miroljub Marjanović, koji radi lovačke motive u bakrorezu, bavi se pirografijom i duborezom i pravi vitrine za lovačko oružje.

Svilajnački zadrugari pozivaju sve zainteresovane da se priključe zadruzi, a mogu da sarađuju i tako što bi svoje proizvode ponudili zadruzi koja će ih plasirati na tržištu.

SUBVENCIJE

Zadrugari kažu da su im subvencije države preko potrebne, jer su dali osnivački ulog, ali i zbog toga što su im potrebni kasa, flajeri, reklamni materijal, računi, katalozi, veb-sajt. Zato im je prvi korak da se prijave za subvencije od 100.000 dinara, sa koliko je Vlada Srbije obećala da će da pomogne svaku zadrugu.