Rudari dobili „Rembas” na sudu, uprava ih ucenjuje da ne uzmu novac


Zbog tužbi koje su podneli i presuda u svoju korist protiv Rudnika mrkog uglja „Rembas“ za neplaćeni smenski rad, rudari su pod pritiskom poslovodstva, koje im, kako tvrde, preti slanjem na neplaćeno odsustvo i otkazima ukoliko se ne odreknu tužbi

"Je l‘ postoji gore i teže radno mesto od jame? Rad po smenama nam nije plaćan od 2006",  očajni rudar

- Nude nam da potpišemo da odustajemo od tužbi, a firma će za uzvrat platiti sudske troškove i advokata. Rukovodstvo preti i ucenjuje da ćemo, ako ne pristanemo na to, biti premešteni na drugo radno mesto, da ćemo svi biti poslati na neplaćeno odsustvo, da će firma propasti... A ljudima čija su deca ovde zaposlena pretili su otkazima - tvrdi za „Alo!“ rudar koji je želeo da ostane anoniman.

- Pa je l‘ postoji gore i teže radno mesto od jame? Rad po smenama nam nije plaćan od 2006. do juna 2014. Mislim da mi, rudari, više nemamo šta da izgubimo. Ja duže od 25 godina radim u rudniku, izgubio sam mladost, zdravlje i po cenu otkaza neću pristati da mi uzmu ovo što mi po zakonu pripada - kategoričan je naš sagovornik, napominjući da su neke njegove kolege zbog straha pristale da se odreknu presuda.

Na optužbe rudara, Vladan Milošević, generalni direktor JP PEU „Resavica“, u čijem sastavu posluje „Rembas“, odgovara „da nije reč ni o kakvim ucenama i pretnjama, već o upozorenju da će opstanak preduzeća biti doveden u pitanje ukoliko sve stigne na naplatu“.

To preduzeće je, potvrdio je Milošević, dosad tužilo 1.800 rudara iz svih devet rudnika koje su u sastavu „Resavice“, a trećina njih je dobila pravosnažni sudski epilog. Nezvanično se pominje da će smenski rad rudara sa pristiglim kamatama preduzeće koštati čak 1,5 do dve milijarde dinara.

Prvi čovek JP PEU „Resavica“, koje je inače u restrukturiranju, priznaje da se sa rudarima razgovara i da je to „u interesu preduzeća, pa time i radnika“.

- Tačno je da sam ih i ja lično, zajedno sa poslovodstvom, upozorio na ugrožavanje sopstvenih radnih mesta, jer ako sve dođe na naplatu, račun firme će biti blokiran i preduzeće neće moći da funkcioniše. Naš predlog je da se taj problem reši nekim reprogramom. Nije tačno da pretimo i ucenjujemo. Samo tražimo da sa njima postignemo sporazum i da izađu u susret firmi - objašnjava za „Alo!“ Milošević dodajući da je zbog isplate smenskog rada već blokiran jedan račun. Milošević nije mogao da precizira koliko će firmu koštati tužbe niti koliko je rudara „sklopilo sporazum s poslovodstvom“

Ovo je više od mobinga

Tužbu protiv „Rembasa“ rudari su podneli pre godinu dana. Presudu u njihovu korist najpre je doneo opštinski sud u Despotovcu, a pre petnaestak dana je potvrđena i u Apelacionom sudu. Zbog pritiska kojem su izloženi, redakciji se obratilo nekoliko rudara. „Dešava se takav pritisak i ucene da je to više od mobinga, pozivaju nas u grupama petnaestak na ‚razgovor‘ kod direktora“, naveo je jedan od rudara.

Idu i po kućama da „ubeđuju“

U Senjskom rudniku je, kako su nam potvrdili rudari, ovim povodom održan i sastanak kojem je prisustvovao i direktor „Rembasa“ Marko Vuković. Na tom skupu je, ističe naš izvor, javno rečeno da „će svi koji ne povuku tužbe biti poslati na neplaćeno odsustvo“. Takođe, nadležni su, ističe naš sagovornik, priznali i da idu po kućama i ubeđuju rudare da povuku tužbe. „Od 25 rudara iz Senjskog rudnika, četvorica su odustala od tužbi, ali ja neću da dignem ruke od toga. Mi smo taj novac pošteno zaradili, a tražili su da pristanemo da nam isplate trećinu dobiti i da se odreknemo ostatka - govori još jedan nezadovoljni rudar.

Autor: Alo.rs