Rudari Resavice odustali od štrajka


Sindikat Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica odustao je od štrajka najavljenog za 25. januara, nakon sastanka sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno preduzeti hitne mere za normalizacije isporuke uglja Elektroprivredi Srbije (EPS).

Do 1. februara biće usvojen generalni plan poslovanja JP EPS, nakon čega će odmah biti potpisan ugovor i početi realizacija isporuka, a poslovodstva dva javna preduzeća zadužene su za isporuke uglja u skladu sa potrebama domaćih termoelektrana.

U naredne dve nedelje biće održani sastanci sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike radi rešavanja ostalih štrajkačkih zahteva.

U devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja u Srbiji zaposleno je 4.100 radnika, koji su ranije najavili štrajk tražeći da se trajno reši problem plasmana uglja iz "Resavice" domaćim termoelektranama.