Selo Lipovica kod Despotovca primer solidarnosti meštana


Razuđeno planinsko mesto Lipovica kod Despotovca jedno od najuređenijih u Gornjoj Resavi, primer solidarnosti. Ličnim dinarom asfaltirali 10 kilometara puteva, svi dobili vodu i telefonske linije.

U planinskom selu Lipovica umesto naziva ulica, na raskrsnicama asfaltiranih puteva (što je retkost za Srbiju) postavljeni su putokazi sa prezimenom domaćinstva na koja se putnici namernici upućuju. Po estetskom izgledu istovetnih znakova, mogli bi da im pozavode i poznati turistički centri. Ovo je samo jedan od detalja koja Lipovicu izdvaja od ostatka Srbije

Iako je udanjena 18 kilometara od sedišta opštine, Lipovica odavno ne gazi blato. Ostalo je jedino da se postavi novi asfaltni put u pravcu seoskog groblja u dužini od 1.400 metara, čija je izgradnja u toku. Ovo je jedini do sada nezavršeni posao u oblasti krupnih infrastrukturnih radova u ovom naselju, poznatom po velikoj razuđenosti domaćinstava, ali i slozi ne tako svojstvenoj za Srbe.

- Dovoljno je reći da su kuće Lipovice, razbacane po okolnim brdima i brežuljcima u prekrasnom prirodnom ambijentu, povezane sa 50 kilometara puteva - kaže mladi Saša Milosavljević, predsednik Saveta mesne zajednice. - Zahvaljujući solidarnosti meštana sela sa 130 domaćinstava, ovo nije smetalo da danas imamo atribute moderno opremljenog naselja.

Lepom izgledu mesta svako je doprinelo i to što žitelji Lipovice imaju svoje “predstavnike” u inostranstvu. Gotovo 80 odsto kuća. Svojevremeno su izdvojili novac za niskonaponsku elektromrežu u dužini od 50 i telefonski kabl u rasponu 45 kilometara. Pre tri godine podignuta je nova školska zgrada, a sada je u toku izgradnja novog asfaltnog puta do seoskog groblja.

- U ovom slučaju, lokalna samouprava daje polovinu sume od 7,5 miliona dinara, a drugu polovinu čine dobrovoljni prilozi građana. Koliko ko ima, neko 50 evra, a pojedinci i deset puta više - kaže Milosavljević.

Za trasu puta od jednog do dva kilometra pojedinci su izdvajali više od dva miliona dinara. Po nekoliko porodica, čije su kuće od centra sela udaljene više od dva kilometra, udruživalo se u ovom poslu, a zna se da su domaćinstva Bogosavljević, Zdravković i Dobrosavljević za asfalt izdvojili od 20.000 do 30.000 evra.

GOSTI IZ INOSTRANSTVA

NA obroncima Lipovice počele su da niču vikendice, a prvi je kuću za odmor podigao jedan Austrijanac, zet Lipovice, koji je očaran lepotom ovog kraja. On je najavio dolazak svojih prijatelja, novih vikendaša. Inače, ove godine u Etno-kući “Milanović”, u ovom selu, preteči seoskog turizma u despotovačkom kraju, boravili su gosti iz desetak evropskih zemalja.

VODOVOD

SA mnogobrojnih bistrih planinskih izvora Lipovčani su u raznim pravcima ukopali creva i doveli vodu do svojih kuća. Računa se da i vodovodna mreža nije kraća od telefonskih ili elektrolinija.