Srpske svetinje na Ilićevom placu


Put od Despotovca ka Resavskoj pećini krije jedinstvenu izložbu maketa najpoznatijih srpskih manastira. Milenko Ilić sam izradio čak 28 crkava i 30 moravskih kućicaManastiri Manasija, Krušedol, Hilandar, Pećka patrijaršija, Ruska crkva, Gračanica i drugi, kao i kućice moravskog stila na jednom mestu - u "Parku maketa" Milenka Ilića iz Despotovca. Ovaj jedinstven park na placu od 30 ari, koji se nalazi na regionalnom putu od Despotovca ka Resavskoj pećini, čini 28 maketa sakralnih objekata i tridesetak maketa kućica moravskog stila. Makete su umanjene 17 puta u odnosu na originalne građevine, a pre nego što je uradio bilo koju, nabavio je projekat. Milenko kaže da mu je najviše vremena, osam meseci, trebalo za Gračanicu, jer je ona jedna od najlepših građevina u Evropi. Koristio je prirodne i veštačke materijale da bi makete bile otporne na sve vremenske prilike. Pre devet godina, kada je park otvoren za posetioce, bilo je samo 14 maketa. Milenko ih je napravio zahvaljujući socijalnom programu, koji je uzeo 2005. godine, kada je napustio rudnik "Rembas", u kome je radio kao rudarski tehničar. Park je otvoren od 1. aprila do 1. novembra, a ovogodišnja sezona počela je 10. marta. Prvu grupu činilo je 14 gostiju iz Dubaija, potom su došli turisti iz Alžira i Jerusalima. Bilo mi je neobično što su gosti iz Dubaija insistirali da me vide. Tada sam shvatio da veoma cene našu kulturu i istoriju. Iako sam postavio table s natpisima na srpskom i engleskom jeziku, uvek održim kraće predavanje o svakom manastiru. Stranci me uvek saslušaju sa većom pažnjom nego Srbi - kaže Milenko.

KNjIGA UTISAKA

"OVO je pravi primer kako se jedna ideja, nošena entuzijazmom, može pretvoriti u veliko delo i stvarnost koja podseća na sva vremena, ali ostaje zi budućnost. Ovo je škola hrišćanstva i pravoslavlja. Ovo je primer i delo za poštovanje i divljenje", zapisala je u knjigu utisaka ekipa emisije "Sat".

Milenko kaže da ima pet popunjenih knjiga utisaka i da ih uvek prelistava kada "upadne u bedak".

NAGRADNI KVIZ

Milenko kaže da mu nije cilj samo da zaradi, već da najmlađi nešto zapamte kada odu iz ovog jedinstvenog parka. Zbog toga organizuje kvizove, a najbolje nagradi suvenirima.

- Mnogi, čak i odrasli, na primer, ne znaju da je Ravanica najosvetljenija srednjovekovna crkva, da je jedino na Đurđevim stupovima kupola elipsastog oblika, da je Beli anđeo simbol ljudskog roda... Zanimljivo je da jedna ovako malo zemlja poseduje nešto što simbolizuje ljudski rod, a da mnogi to ne znaju - kaže Milenko.