Staklara stala na zdrave noge


"Srpska fabrika stakla" je talac nerešenih vlasničkih odnosa i sumnjivih potraživanja "Srbijagasa", a umesto da se više govori o poslovnom uspehu preduzeća, novim pogonima i proširenoj paleti proizvoda, firma se spominje isključivo kao dužnik za struju i gas, u vlasništvu bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva - ističe predsednik Industrijskog sindikata u SFS Ljubiša Mišić, koji ističe da je nedavno i delegacija Industrijskog sindikata Srbije bila pozitivno iznenađena onim što je u Paraćinu zatekla.

Videli su da se radi o dobro organizovanom poslovnom sistemu koji je posebno napredovao dolaskom Verice Matković za generalnog direktora - kaže Mišić, dodajući da najveći proizvođač ambalažnog stakla na Balkanu jeste ugrožen potraživanjima "Srbijagasa", ali da su iznosi sporni jer su cene važile samo za Staklaru, a ne i za druge korisnike.

Fabrika je sada u mogućnosti da redovno izmiruje aktuelna dugovanja i isplaćuje zarade, a otvaraju se novi poslovi i javljaju zainteresovani kupci.

U SFS, u tri smene, trenutno radi oko 800 radnika, a narudžbine prevazilaze kapacitete fabrike. Veći deo proizvodnje se izvozi, što puni i budžet Srbije, a u fabrici koja je do sada prošla kroz tri socijalna programa, planiraju nove investicije. Nažalost, zbog pravnih zavrzlama u vezi sa vlasništvom i "naduvanim" dugovima, još stoji oprema vredna osam i po miliona evra... 

SINDIKALNI PLANOVI

PREDSEDNIK ISS Dragan Matić, te potpredsednici Nebojša Savić i Mileta Gujaničić su u SFS od svog sindikata dobili obilje informacija o proizvodnji i problemima važnim za opstanak ove velike srpske fabrike. Kao nedavno osnovan, Industrijski sindikat u SFS još nije reprezentativan, ali je Ljubiša Mišić ubeđen da će to brzo postati i najavljuje da će tada raditi na poboljšanju kolektivnog ugovora.