Stigle petovalentne vakcine u Pomoravlje


Zavodu za javno zdravlje u Ćupriji stigle su petovlentne vakcine (pentaksin) za vakcinaciju dece protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilusa influence tipa B i dečje paralize. Vakcinu su danas distribuirane domovima zdravlja i dečjim dispanzerima u Jagodini, Paraćinu i Ćupriji.
Sutra će ih dobiti domovi zdravlja i dispanzeri u Despotovcu, Svilajncu i Rekovcu, izjavio je epidemiolog zadužen za imunizaciju dr Ivica Jocić.

Stiglo je 199 doza, oko 17 odsto od planiranih količina za prvo tromesečje, ali očekujemo od sada kontinuirano, redovno snabdevanje, naveo je Jocić. 

- Domu zdravlja i dečjem dispanzeru u Jagodini danas je distribuirano 78 doza, Paraćinu 44, Ćupriji 25, a Svilajnac će dobiti 20, Despotovac 18 i Rekovac 14 doza - rekao je Jocić.
 

Zavod je obavestio sve zdravstvene ustanove da su vakcine stigle i da je u toku distribucija, napomenuo je Jocić.   Proizvođač vakcina je firma “Sanofi Pastera” iz Francuske, a distributer Institut za viruslogiju, vakcine i serume “Torlak” Beograd.   Vakcine su od 1. januara besplatne za decu rođenu od 15. novembra. Lekari tvrde da je i naša trovalentna vakcina efikasna, kvalitetna i bezbedna isto kao i petovalentna, a razlika je što deca “moraju dva puta da se bockaju”.  Lekari ističu da je veoma važno da se deca vakcinišu “da se ne pojave bolesti na koje smo davno zaboravili”.

Copyright © 2022. Despotovac [Vesti Oglasi Privreda]. Powered by Normasoft