Strane kompanije najveći izvoznici


Među deset najvećih izvoznika u Šumadiji i Pomoravlju, šest su fabrike inostranih kompanija koje posluju u ovom delu Srbije. One su od početka godine do kraja oktobra na inostranim tržištima prodale robu i proizvode u vrednosti od 2,2 milijarde dolara.

Na prvom mestu šumadijsko-pomoravskih, ujedno i srpskih izvoznika ubedljivo je kompanija Fijat automobili Srbija iiz Kragujevca, na drugom mestu je južnokorejska Jura korporacija iz Rače Kragujevačke.

U samom vrhu su Panasonik iz Svilajnca, Kroniošpan iz  Lapova, Grah Automotiv iz Batočine i Konfecioni Andrea Srbija iz Jagodine.

Vredno pomena je i da je Kronošpan u 2014. zabeležio rast izvoza od čak 47 odsto, a Grah Automotiv od 21,5 posto.

Od domaćih firmi koje su među prvih deset šumadijsko-pomoravskih izvoznika su aranđelovački Peštan, kragujevačke firme Forma ideale, Zastava oružje i Agromarket.

Deset kompanija koje su ove godine zabeležile najbolje spoljnotrgovinske rezultate ostvarile su 87,3 odsto ukupnog izvoza Šumadije i Pomoravlja. Najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Sloveniju, Rumuniju, Rusku Federaciju, Poljsku, Crnu Goru i Makedoniju. Izvoz u zemlje Bliskog i Srednjeg istoka povećan je 62 odsto, a najznačajniji je ostvaren u UAE i u zemlje CEFTA.