Subvencija države od 4,47 milijardi dinara dovoljna Resavici


Subvencija u budžetu države od 4,47 milijardi dinara je sasvim dovoljna za normalno funkcionisanje Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica" u 2015. godini, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor tog rudnika, Vladan Milošević.

Takođe, predlogom budžeta, predviđeno je 10 miliona evra garancije za kredit češke banke, kojim bi se poboljšalo stanje u postojećim rudnicima, a pre svega podigla proizvodnja u rudniku "Soko", dodao je on. To bi bila prva tranša kredita, a predstoje još dve, objasnio je Milošević i dodao da bi nakon toga rudnik "Soko" povećao proizvodnju sa sadašnjih 120.000 na 300.000 tona uglja.

- Nakon niza godina, možda čak i od osnivanja JP PEU, ove godine nećemo biti u gubitku, doduše uz subvencije države i otpis dugovanja, ali smo uspeli da okrenemo trend, preduzeće neće biti u gubitku - istakao je i napomenuo da su "gubici polako smanjivani u poslednje dve godine".

Kada je reč o zainteresovanosti velike kineske kompanije "Sinohidro", koja proizvodi 70 odsto uglja u Kini, za kupovinu JP PEU, Milošević kaže da će do sastanka sa kineskim partnerima doći u januru naredne godine. Prema njegovim rečima, kineski partner će graditi TE "Kostolac 3" i rudnici u sastavu JP PEU "Poljana" i "Ćirikovac" koji su u blizini, mogli bi da snabdevaju tu termoelektranu ugljem. Rok za izgradnju TE "Kostolac 3" je pet godina, a za ležišta uglja u "Poljani" i "Ćirikovcu" tri godine.

Rudnici JP PEU će ove godine proizvesti više od 570.000 tona uglja, što je na nivou 2013. godine.

- Plan proizvodnje za ovu godinu je bio izuzetno ambiciozan, očekivala se planirana konsolidacija i značajna ulaganja i zapošljavanje, do kojih nije došlo, i plan je ostvaren tako kako je ostvaren, proizvedeno je više od 570.000 tona uglja. Dakle, planirali smo više od mogućnosti - rekao je Milošević.

Dodaje da je garancija za kredit, koja je sada predviđena, bila planirana 2014. godine, ali nije realizovana.

- Imali smo problema sa javnim nabavkama, sa nabavkama reprodukcijskih materijala, a od 250 do 300 radnika koji nam nedostaju, po prirodnom odlivu (odlazak u penziju), zaposlili smo tek oko deset odsto - naveo je Milošević.

Za sledeću godinu, kako kaže, planirano je, bez predviđenih ulaganja i sa postojećim brojem rudara, povećanje proizvodnje za deset odsto.

- Sa predviđenim ulaganjima znatno više, mada investicije u rudarstvu, daju rezultat tek nakon tri godine - ukazuje Milošević.

Sa planiranim ulaganjima JP PEU bi trebalo 2018.godine, na kraju mandata ove Vlade, da proizvede 5.000.000 tona uglja, najavio je Milošević. JP PEU čini devet rudnika koji se uglavnom nalaze u najnerazvijenijim delovima zemlje i jedina su preduzeća koja rade. U njima je zaposleno oko 4.000 radnika.

Izvor:Blic