Šumadijski rekorderi u blokadi računa


Čačanska “Sloboda”, JP “Resavica” i “Srpska fabrika stakla” iz Paraćina rekorderi su među šumadijskim firmama čiji su računi u blokadi iz koje se samo nakratko izvlače.

Apsolutni rekorder po broju dana provedenih u blokadi je “Sloboda” iz Čačka. Ta firma je u poslednje tri godine provela ukupno 1.097 dana u blokadi, tačnije nije ni imala aktivne račune.

Slično prolazi i JP “Resavica”. Od ukupno deset računa ove firme, pet je i trenutno blokirano, svi po nalozima banaka koje pokušavaju da naplate dugove. Za poslednje tri godine, računi su im bili blokirani preko 700 dana, odnosno skoro dve godine. Zbog trenutno aktuelnog duga od oko 125 miliona dinara, računi su van funkcije već 688 dana.

I “Srpska fabrika stakla” je u sličnoj situaciji. Pokušaj banaka da naplate dugove vredne 255 miliona dinara već mesec dana im drži u blokadi račune. U poslednje tri godine, čak godinu dana su bili u blokadi.

Kako piše “Blic”, od 30.000 firmi koje su 2013. završile sa najvećim poslovnim prihodom, blokirani su računi njih 1.993, odnosno svaka petnaesta.

Svakog dana u Srbiji između dva i osam preduzeća doživi da im račun bude blokiran, a da pre toga nikad nisu bili u toj situaciji.