SVILAJNAC BRINE O POLJOPRIVREDNICIMA – OPŠTINA ŠAMPION NOVOSADSKOG SAJMA


Na 84.Novosadskom poljoprivrednom sajmu Opštini Svilajnac danas je dodeljen pehar apsolutnog šampiona u kategoriji govedarstva, to je najveća sajamko priznanja. U kategoriji junica šampionka sajma je grlo iz kolekcije dr. Vladana Rajkovića kojoj je pripao zlatni pehar, dok je Draganu Todoroviću iz Dublja pripala zlatna medalja za prvu pratilju, a Bobanu Ristiću iz Bobova srebrna medalja za drugu pratilju i Draganu Milojeviću iz Troponja bronzana medalja za treću pratilju u kategoriji junica. Srebrni pehar za izložene kolekcije junica dobili su Marko Đurđević, Dragan Milojević i dr. Vladan Rajković. U kategoriji mladih kobila za najlepšu je proglašeno grlo sa ergele Milana Rajkovića iz Svilajnca, a još jedno grlo osovijilo je treće mesto. Za stvaranje odličnih stručnjaka u prethodnom periodu specijalnom plaketom je nagrađena Poljoprivredno – veterinarska škola sa domom učenika „Svilajnac“. Svi izlagači dobili su novčanu nagradu od Opštine Svilajnac.

250 junica izuzetnog genetskog potencijala obezbeđeno je iz nemačke pokrajine Bavarske sredstvima Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave. Danas od tih 250 grla i još dodatnih 30 koje je Opština uzela na kredit, imamo 800 potomaka.

Kao opština gde se veliki procenat stanovnika bavi poljoprivredom, lokalna samouprava shvata značaj unapređenja procesa poljoprivredne proizvodnje, tako da organizuje besplatna studijska putovanja u zemlji i inostranstu.Do sada su poljoprivrednici sa teritorije opštine Svilajnac imali prilike da posete sajmove, farme i centre za vešačku opodnju u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj.Odobreno 183 beskamatnih kredita u poslednje tri godine za obrtna sredstva za aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva, na 9 meseci u vrednosti od 300.000,00 dinara po kreditu u ukupnom iznosu od 30.000.000,00 dinara gde se opština obavezala za plaćenje kamate.

Kao početna baza za obrazovanje mladih kadrova u poljoprivredi je Poljoprivredno- veterinarska škola da domom učenika. Kroz decenije razvoja i uspeha postala je jedna od vodećih stručnih škola u zemlji i inostranstvu. Sa više od 700 učenika, 120 hektara, organizuje sopstvenu proizvodnju, i među prvim školama u zemlji primenjuje sistem dualnog obrazovanja. Izgrađen je i novi dom učenika, opremljen po evropskim standardima, koji značajno povećava kapacitet škole. Od osnivanja do danas predvodnik je u uvođenju savremene poljoprivredne i stočarske prakse.Besplatno osemenjavanje umatičenih grla goveda, Grupa za poljoprivredu  izvršila je  povraćaj sredstava poljoprivrednim proizvođačima za osemenjavanje za prethodne tri godine za 5.511 grla na području opštine Svilajnac, putem potvrda u iznosu 1.500,00 dinara neto po grlu, odnosno u ukupnom iznosu od 8.266.500,00 dinara

Jedna od mera podsticaja je i organizacija prepoznatljivog Međunarodnog Resavskog poljoprivrednog sajma sa prestižnim nagradama sajma (za svako izloženo grlo odobrena su sredstva od 5.000 dinara, za pratilje 20.000 dinara, krave šampionke 40.000 dinara, najkvalitetnije grlo 50.000 dinara, izlagačima ovaca 4.000 dinara, za najbolje pčelare po 5.000 dinara).Genetsko unapređenje mlečnog govedarstva,stočarstva uloženo ostvareno je 97.045.000,00 subvencija Ministarstva poljoprivrede na teritoriji opštine Svilajnac.

Finansisjki podsticaji koje Opština Svilajnac daje svojim poljoprivrednicima ogledaju se u finansiranju kamata na poljoprivredne kredite, kao i refinasirafnje kredita, besplatnom osemenjavanju junica, dodeljivanje besplatnih grla junica, manja naknada za overu zahteva za subvencije za mlečno govedarstvo, besplatna podela sadnica za pošumljavanje, besplatna analiza zemljišta. Pored finansijski podsticaja Opština pruža i podršku u vidu pomoći pri apliciranju za državne subvencije, kao i vođenju brige o poljskim putevima što značajno olakšava posao poljoprivrednika.Rezultat toga je da je Opština Svilajnac je dobitnik značajnih priznanja Novosadskog sajmapa je  i ove godine je dobila najeća priznanja. Opština Svilajnac je dobila pehar kao apsolutni šampion u kategoriji govedarstva.

 Uspesi na Novosadskom poljoprivrenom sajmu

Svilajnačka opština  je 2009. godine osvojila Pehar apsolutnog šampiona Sajma u rase govedarstvu, Pehar za najlepšu kolekciju krava, Zlatnu medalju za izlaganje ovaca. Naredne godine Svilajnac je osvojio šampionski pehar Novosadskog sajma za izložene kolekcije junica simentalske i Zlatnu mealju za izlaganje ovaca. Opština Svilajnac je 2011. I 2012. godine nagrađena Peharom za apsolutne šampione u govedarstvu, a 2013. godine dobila je zlatnu plaketu Novosadskog sajma za ukupan doprinos razvoju govedarstva. Opština Svilajnac je 2016. godine osvojila srebrni šampionski pehar za izložene kolekcije junica.