Svilajnac: Sa fabrikom “Union drvo” završili privatizaciju


Kompanija za proizvodnju nameštaja “Union drvo” otvorila je u petak svoj proizvodni pogon u Svilajncu, nakon što je, početkom godine, kupila od opštine bivšu fabriku “Beko”.

Opština Svilajnac je prodajom bivšeg “Beka” završila proces privatizacije, jer su svi pogoni koji su bili društvena imovina ili u stečaju dobili svog vlasnika.

Predsednik opštine Predrag Milanović kaže da je ovo jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija.

– Prodajom bivše fabrike “Beko” ovoj beogradskoj firmi, i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu zvanično je dobio vlasnika, a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije. Fabrika “Beko” je u Svilajncu 10 godina bila u stečaju i nije našla kupca ni posle 23 neuspela pokušaja prodaje. Skupština opštine Svilajnac je pre skoro tri godine donela odluku da kupi ovu fabriku i tako reši problem. Opština je prodala fabriku po istoj ceni po kojoj je i kupila, a to je oko 50 miliona dinara, ali je našla kupca koji je zainteresovan da ulaže u proizvodnju i da uposli radnike, čime je ovu fabriku praktično „podigla iz mrtvih“ na jedinstven način – podseća Milanović.

Prema njegovim rečima, ovo je bila ukupno deveta privatizacija. U privatizovanim preduzećima do sada je zaposleno oko 600 ljudi.

Direktor kompanije “Union drvo” Aleksandar Helc kaže da je u fabrici u Svilajncu kompanija proširila svoje proizvodne kapacitete u vidu ozbiljnog stolarskog i tapetarskog pogona:

– Fabrika se prostire na 3000 kvadratnih metara, čime je dobijena mogućnost da svoje proizvode prilagodi posebnim zahtevima arhitekata i dizajnera, posebno kada su u pitanju elementi od masivnog drveta ili specifični modeli dizajnerskih komada tapaciranog nameštaja. Ovim otvaranjem završena je prva faza, u kojoj smo zaposlili skoro 30 radnika, a od sledeće nedelje kreće druga faza, treba nam još radnika jer smo planom predvideli da ih ukupno bude oko 50 – izjavio je Helc.

Ukupna vrednost ulaganja ove firme u kupovinu ovog objekta, opremanje i pokretanje proizvodnje iznosi oko milion evra.

Kompanija “Union Drvo” se bavi opremanjem svih vrsta ugostiteljskih objekata po sistemu inženjeringa: projektovanje,izrada, isporuka i montaža opreme.

Kompanija je osnovana 1996. godine u Beogradu.

Izvor:sumadijapress