TRAGEDIJA NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Kadeti tvrde da nisu krivi za smrt kolega


Bivši kadeti Vojske Srbije (VS), kojima je u Osnovnom sudu u Despotovcu počelo suđenje za stradanje kolega na vojnom poligonu Pasuljanske livade, izjasnili su se da nisu krivi za tu tragediju, izjavila je portparol suda Biljana Milutinović.

Milutinović je Tanjugu rekla da će suđenje biti nastavljeno 17. februara.

Reč je o tragediji, koja se dogodila 18. juna 2012. godine, a u kojoj je poginulo dvoje, a ranjeno petoro kadeta četvrte godine Vojne akademije. Ovo je prvo ročište za glavnu raspravu, na kome je pročitana optužnica, a zatim izjašnjavanje o krivici, šta je spoprno i šta ko predlaže da se u dokaznom postupku sprovede, rekla je Milutinović.

Prema onom što se čulo u sudnici, može se dogoditi da će dokazi u odbrani biti mnogo opširniji, nego što je istraga utvrdila.

U Osnovnom sudu u Despotovcu sudi se bivšim kadetima VS Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca Stefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Sudskim većem je predsedavala sudija Blagica Milojević a optužnicu zastupa tužilac Marina Vukičević.

Za ovu tragediju optužen je i major VS Vinko Žnidrašič, u vreme tragedije saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, a sada asistent Vojne akademije na predmetu „Taktika jednice pešadije 2” za krivično delo „nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice”. Žnidaršiču se sudi pred Višim sudom u Jagodini. Žnidrašič je na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini, negirao krivicu.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine u 9.05 sati, u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012”, od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.