Traže se partneri za jamske rudnike


Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" jedno je od 502 čiju sudbinu država pokušava da reši. Traga se za strateškim partnerom jer jamske rudnike Vlada godišnje dotira sa više od četiri milijarde dinara. Češka kompanija "Alta" najavljuje tri investicije, vredne gotovo 900 miliona evra.

Najveća ulaganja planirana su u proširenje rudnika "Štavalj" i izgradnju termoelektrane. Proizvodnju uglja "Štavalj" može da poveća čak 40 puta, na dva miliona tona godišnje. Samo vrednost te investicije procenjuje se na 800 miliona evra.

"Mi smo razgovore o ovim projektima započeli pre dve godine. Reč je o velikim ulaganjima. Treba naći model finasiranja, nadam se da će dogovori sada biti intenzivniji", kaže Radek Pecina iz "ALTA-Češka".Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da su obavestili češke partnere da Srbija zbog aranžmana sa MMF-om i nivoa javnog duga nije u mogućnosti da uđe u bilo koji novi projekat koji zahteva garanciju."Ali smo zajednički konstatovali da je energetika takva da omogućuje i druge modele finansiranja i razgovarali o modelima tog finansiranja", kaže Antić.

Drugi projekat koji se razmatra sa češkim partnerima jeste modernizacija rudnika "Soko", koji dva i po puta može da poveća proizvodnju uglja. Planirano ulaganje je 30 miliona evra.Za treći projekat, otvaranje novog rudnika "Ćirikovac", treba investirati najmanje 50 miliona evra. Sa češkom kompanijom razmatra se model javno-privatnog partnerstva."Naša garancija za realizaciju tog projekta je da bude ugovor o otkupu uglja. Znači da EPS, odnosno Termoelektrana 'Kostolac', garantuje otkup uglja iz tog novog rudnika i da to bude osnov za investiciju", kaže Antić.Kako bi ubrzala projekte Vlada sa češkim partnerom formira i zajedničku radnu grupu.

Prioritet je da se zastarela proizvodnja u rudnicima tehnološki unapredi i poveća bezbednost rada u jamama.

"Radna grupa u kratkom roku treba da se dogovori o daljim merama koje su neophodne za uspešnu realizaciju ovih projkata. Cilj je da se poveća zaposlenost ali i modernizuje srpsko rudarstvo", dodaje Pecina.Generalni direktor preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Vladan Milošević ističe da su potrebni strateški partneri kako bi otvorili nova ležišta i kako bi mogli da mehanizuju perspektivne rudnike."Ali, moramo polako, prema standardima Evropske unije da zatvaramo neke postojeće rudnike koji nemaju perspektivu. Moramo da budemo daleko ekonomski efikasniji ukoliko želimo da postojimo", kaže Milošević. Inače, rudnici "Štavalj" i "Soko" posluju u sastavu "Resavice", koja ima devet jamskih rudnika, i imaju najveće rezerve uglja.