Tri generacije za volanom kombajna


Dan Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika, početkom juna ove godine, kada će svečano biti obeležen veliki jubilej - 60 godina postjanja i rada ove vaspitno-obrazovne institucije - za porodicu Miodraga i Dragana Momirovića biće poseban događaj.

Ovom prilikom oni će evocirati uspomene na svog oca i dedu Mihajla, koji je po osnivanju Poljoprivredne škole prvi seo za volan - prvog kombajna u školi i Resavi, i na školskom imanju "Perkićevo" požnjeo prve snopove pšenice.

Uvođenju prvog kombajna u žetvu na nekom od imanja u resavskoj ravnici, prvorazrednog događaja za školu, opštinu i ceo ovaj kraj, prisustvovali su 1957. godine svi članovi opštinske vrhuške na čelu sa predsednikom SO Aleksandrom Rajkovićem, koji je školi predao na upotrebu ovu poljoprivrednu mašinu, i veliki broj znatiželjnih proizvođača pšenice i meštana.

- Pri osnivanju, i na početku rada škole moj deda Mihajlo, poznatiji u školi i u Svilajncu po nadimku Boža, sa suprugom Radmilom, radio je kao nadničar u državnom Rasadniku, čiju je svu imovinu opština tada prenela u vlasništvo novoosnovane škole. I on je tada bio prvi zaposleni na mestu dotadašnjeg Rasadnika formiranog na ekonomiji škole - prenosi nam njegov unuk Dragan.

Mihajlo - Boža je posle završenih kurseva i polaganja ispita u školi bio vozač traktora i kombajner, i prvi je upravljao školskim kombijem. Bio je i jedini mehaničar voznog parka na školskoj ekonomiji. Posle dvadeset i sedam godina rada Mihajlo je 1984. otišao u invalidsku penziju, a na školskoj ekonomiji odmah ga je zamenio sin Miodrag.

Mihajlo se sa suprugom Radmilom doselio u Svilajnac iz obližnjeg sela Kupinovca posle Drugog svetskog rata. U gradu je bio podstanar i nadničar. Vremenom je mukotrpnim radom podigao kuću i stekao pet hektara imanja, koje je obrađivao posle redovnog rada u školi. Imanje je donedavno obrađivao njegov sin Miodrag, a nastavio je unuk Dragan.


STOPAMA PRADEDE

I Mihajlo, stariji sin Draganov, koji je dobio ime po pradedi, planirao je da završi Poljoprivredno-veterinarsku školu i da nastavi putem koji su trasirali njegovi pradeda, deda i otac. Neće propustiti ni da položi vozačke ispite za sve kategorije vozila, odmah po punoletstvu.

JU REKORD

NA imanju Perkićevo, nekada u sastavu ekonomije Poljoprivredne škole, a danas zaštitna zona gradskog vodovoda sa pet bunara dve godine po osnivanju škole ostvaren je jugoslovenski rekord u prinosu pšenice od 10.840 kilograma po hektaru. Taj podatak ušao je i u školske udžbenike, a za volanom kombajna koji je "skidao" pšenicu bio je Mihajlo Momirović.

Izvor:Novosti